Tort włoski

Tort włoski
Słodki smak malin bez wątpienia kojarzy się z latem. Sezon na te owoce jeszcze trwa. Warto to wykorzystać i wprowadzić do oferty tort włoski z malinami. Jest lekki i bardzo łatwy w wykonaniu. Spróbuj koniecznie!

Receptura

Biszkopt cytrynowy:

białko200 g
żółtko130 g
cukier140 g
mączka migdałowa70 g
mąka pszenna90 g
mąka ziemniaczana30 g
Olej Maestro Świeżość 40 g
starta skórka z cytryny1 szt.

Wkładka z malin i cytryny:

pulpa z malin200 g
żelatyna8 g
woda16 g
sok z cytryny1 szt.

Mus na serku mascarpone:

żółtka100 g
cukier100 g
serek mascarpone250 g
żelatyna10 g
woda20 g
likier malinowy20 g
czekolada biała 80 g
śmietana380 g

Technika wykonania

Białko ubij na sztywną masę. Następnie dodaj do niej cukier w dwóch etapach oraz żółtka. Skórkę i wszystkie składniki sypkie połącz z masą jajeczną. Na koniec całość delikatnie wymieszaj z olejem i rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz przez 8 minut w 220°C.

Wkładka malinowo-cytrynowa do tortu

Żelatynę namocz w wodzie. Maliny podgrzej i dodaj do nich namoczoną żelatynę i na koniec sok z cytryny.

Mus z serka mascarpone

Żelatynę namocz w wodzie. Serek połącz z likierem. Cukier i żółtka podgrzej do 84°C i dodaj żelatynę. Następnie wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i dodaj do serka, delikatnie mieszając połącz z ubitą śmietaną.

Do rantu włóż biszkopt, wlej ¼ musu i połóż żelkę. Następnie ponownie zalej musem. Przykryj kolejnym biszkoptem, wlej do końca rantu mus. Schłodzony tort wykończ czerwonym żelem i udekoruj malinami i czekoladą.

biszkoptbiszkoptowo tłuszczoweczekoladakremymusytorty

Inne przepisy z tej kategorii

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegańskie batoniki piernikowe

Waniliowe mini eklerki.

Waniliowe mini eklerki