Muffiny z burakiem

Muffiny z burakiem - Banner
Burak. Doskonale oczyszcza organizm, odmładza, walczy z anemią i poprawia odporność – to idealne warzywo na wiosenne przesilenie. Do tego ma cudownie słodki i delikatny smak. Nic dziwnego, że burak był jednym z trzech bohaterów warzywnych wypieków, przygotowywanych podczas tegorocznych targów Expo Sweet, przez Mistrza Świata w Cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego i technologa żywności ZT Kruszwica Jacka Ziębę. To często niedoceniane warzywo, które z powodzeniem mogłoby zagościć w cukiernictwie na dłużej. Jest naturalnie słodkie, nadaje wypiekom piękną rubinową barwę, zmieniając zwykłego muffina w wyjątkową dla oczu i podniebienia przekąskę.

Receptura

Muffiny z burakiem:

Kruszwica Muffin1000 g
Olej Maestro Świeżość 350 g
burak tarty mrożony200 g
koncentrat z buraka „Krakus”150 g
sok z buraka150 g
orzech włoski drobny200 g

Technika wykonania

Buraki rozmroź i połącz ze wszystkimi składnikami poza orzechami. Miksuj przez około 3 minuty za pomocą mieszadła w kształcie liścia, do uzyskania gładkiej masy. Do masy dodaj drobne orzechy włoskie i mieszaj jeszcze przez minutę na wolnych obrotach. Gotową masę przełóż za pomocą worka cukierniczego do papilotek i piecz w temp. 180 – 200°C, przez 30 – 40 min.

Wypróbuj też nasze przepisy na inne warzywne wypieki: muffiny ze szpinakiem i muffiny z marchewką.

biszkoptowo tłuszczowemuffiny

Inne przepisy z tej kategorii

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Tort włoski

Tort włoski

Tort ślubny na czekoladowym biszkopcie bez glutenu z czerwonymi owocami, hibiskusem i mleczną czekoladą.

Tort ślubny na bezglutenowym, czekoladowym biszkopcie z czerwonymi owocami, hibiskusem i mleczną czekoladą

Tort ślubny Ewy Drzewickiej kajmak-czekolada - banner

Tort ślubny Ewy Drzewickiej kajmak-czekolada