Idealne pierniczki

Idealne pierniczki
Pierniki to pyszne i piękne ciastka. Bez nich mało kto wyobraża sobie udane święta. Oprócz słodkiej przekąski coraz częściej stanowią też wspaniały pomysł na prezent czy ozdobę choinki.Drobne, udekorowane w wyjątkowy sposób pierniczki w kształcie gwiazdek, mikołajów czy aniołków, to towar niezwykle pożądany. Jest to świetny sposób na pozyskanie nowych odbiorców i przywiązania ich do cukierni – kiedy już przyjdą, kupią nie tylko pierniki.

Receptura

Pierniki:

miód400 g
cukier kryształ225 g
margaryna Maestra Cukiernicza MB 200 g
woda83 g
czekolada deserowa100 g
mąka pszenna1000 g
przyprawa piernikowa25 g
soda7 g

Technika wykonania

W naczyniu umieść miód, cukier, margarynę, wodę – zagotuj. Przestudź około 5 -10 minut. Wsyp czekoladę, wymieszaj – do momentu rozpuszczenia się czekolady.

Suche składniki wsyp do kociołka, następnie wlej przestudzoną płynną masę. Połącz do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowane ciasto owiń szczelnie folią spożywczą i schładzaj w temp. 5 – 8˚C przez około 12 godzin. Następnie rozwałkuj je na pożądaną grubość, wycinaj różnorodne kształty i upiecz.

Boże Narodzeniedekoracjepiernik

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie batoniki piernikowe

Wegański makowiec

Wegański makowiec

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową