Wegańska brioszka

Wegańska brioszka

Receptura

Ciasto na brioszkę:

mąka pszenna, typ 5501000 g
cukier140 g
Beleaf PlantBetter 250 g
świeże drożdże30 g
syrop klonowy80 g
napój roślinny owsiany (bez dodatku cukru)500 g
sól10 g
rodzynki200 g
skórka z pomarańczy i cytryny100 g
czekoladowe dropsy do zapiekania100 g

Technika wykonania

Jak przygotować puszystą wegańską brioszkę?

Zagnieć składniki na gładkie ciasto: 2 minuty na wolnych i 6 minut na szybkich obrotach w mikserze ze spiralą. Na samym końcu dodaj rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, dropsy czekoladowe i ponownie przemieszaj.

Dobrze przykryte płóciennym materiałem ciasto przechowuj w lodówce przez 12 godzin. Po schłodzeniu ponownie przerób, napełnij formę do 2/3 wysokości. Pozostaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 200°C przez około 35 min.

drożdżowewegańskie

Inne przepisy z tej kategorii

Baba wielkanocna zaparzana | Akademia Mistrza - Banner

Zaparzana baba wielkanocna

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka.

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka