Wegańska drożdżówka z kruszonką cynamonową i migdałami

Wegańska drożdżówka z kruszonką cynamonową i migdałami

Receptura

Wegańskie ciasto drożdżowe na oleju:

mąka pszenna500 g
napój sojowy370 g
świeże drożdże30 g
cukier trzcinowy120 g
olej Top Q 100 g
sólszczypta

Kruszonka z cynamonem:

mąka pszenna500 g
margaryna Selecta MB 250 g
cukier kryształ (jak najgrubszy)150 g
cynamon20 g

Wykończenie:

płatki migdałowe do posypania

Technika wykonania

Z części napoju sojowego, lekko podgrzanego, całości drożdży, części cukru i mąki – do gęstości kwaśnej śmietany – zrób rozczyn. Pozostaw do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostałą część napoju, cukru, soli, mąki i wyrób na jednolitą masę. Dodaj olej i ponownie połącz na jednolite ciasto.
Gdy ciasto jest zbyt twarde możesz dodać niewielkiej ilości napoju sojowego.
Całość odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięto ciasto zamieszaj, przełóż do formy posmarowanej tłuszczem.
Odstaw do wyrośnięcia

Śliwki umyj, pokrój na cztery.
Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem i ułóż na nim śliwki.
Całość posyp kruszonką z cynamonem i płatkami migdałowymi.
Odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto odpiekaj w temp 175 – 180℃ przez ok. 30-35 minut.

Kruszonka

Wszystkie składniki wymieszaj przez ok 4 minuty, do uzyskania postaci kruszonki.

Wykończenie

Całość wykończ płatkami migdałowymi.

drożdżowewegańskie

Inne przepisy z tej kategorii

Baba wielkanocna zaparzana | Akademia Mistrza - Banner

Zaparzana baba wielkanocna

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka.

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka