Klasyczna drożdżówka z serem

Klasyczna drożdżówka z serem

Receptura

Ciasto drożdżowe:

mleko 3,2%1000 ml
drożdże120 g
cukier kryształ400 g
margaryna 80%400 g
jaja200 g
sól1 łyżeczka
mąka2,5 kg

Masa twarogowa:

twaróg półtłusty400 g
margaryna Qualita 80% 100 g
cukier kryształ140 g
jaja100 g
mąka ziemniaczana20 g
rodzynki25 g

Technika wykonania

Ciasto drożdżowe

Z drożdży, części mąki i części podgrzanego mleka sporządź rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany, przesyp mąką i odstaw do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn zwiększy swoją objętość dwukrotnie, dodaj pozostałą część mleka, utarte jaja z cukrem i solą, mąkę i dokładnie wyrób. Następnie dodaj miękką margarynę, dokładnie wyrób, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów naczynia. Pozostaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przerób, podziel na kęsy, formuj okrągłe drożdżówki.

Posmaruj każdą mieszanką jaja i mleka, odstaw do wyrośnięcia.

Masa twarogowa

Utrzyj margarynę z cukrem.

Zmiel twaróg.

Do utartej margaryny dodaj zmielony twaróg i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj jaja i mąkę ziemniaczaną – ponownie wymieszaj na jednolitą masę.

Dosyp rodzynki, zamieszaj.

Przełóż do worka cukierniczego.

Gdy drożdżówki lekko podrosną – odciśnij na środku kółko, posmaruj mieszaniną jajka i mleka, uzupełnij masą serową oraz mąką ziemniaczaną. Odstaw do dalszego rośnięcia.

Wyrośnięte drożdżówki włóż do piekarnika nagrzanego do 180˚C na około 15 minut.

drożdżowe

Inne przepisy z tej kategorii

Baba wielkanocna zaparzana | Akademia Mistrza - Banner

Zaparzana baba wielkanocna

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegański makowiec

Wegański makowiec

Wegańska drożdżówka z kruszonką cynamonową i migdałami

Wegańska drożdżówka z kruszonką cynamonową i migdałami