Tort rumowy

Tort rumowy.
Tort w sam raz na jesienne okazje – aromatyczny, o wyraziście czekoladowym smaku. Poznaj i wypróbuj naszą propozycję.

Receptura

Biszkopt czekoladowy:

białko200 g
żółtko130 g
cukier140 g
mączka migdałowa70 g
mąka pszenna60 g
mąka ziemniaczana30 g
kakao30 g
margaryna Qualita 80% 40 g

Wkładka z czerwoną porzeczką:

porzeczki w żelu200 g
żelatyna8 g
woda16 g

Mus:

cukier30 g
śmietana180 g
żółtka60 g
żelatyna10 g
woda20 g
czekolada mleczna 33%120 g
czekolada deserowa 53%300 g
rum60 g
ubita śmietana400 g

Technika wykonania

Jak zrobić biszkopt czekoladowy?

Białko ubij na sztywną masę wsypując cukier w dwóch etapach. Następnie dodaj żółtka. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj i połącz je z masą jajeczną. Na koniec delikatnie wymieszaj całość z rozpuszczoną margaryną. Ciasto rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz w temperaturze 220℃ przez 8 minut.

Wkładka do tortu z czerwoną porzeczką

Żelatynę namocz w wodzie. Porzeczkę podgrzej i dodaj do niej namoczoną żelatynę. Żelkę wlej do rantu i zamroź.

Mus z rumem

Żelatynę namocz w wodzie. Cukier, śmietanę i żółtka wymieszaj i podgrzej do 84℃, dodaj namoczoną żelatynę. Następnie wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i dodaj rum. Na koniec całość połącz z ubitą śmietaną delikatnie mieszając.

Wykończenie tortu

Do rantu przełóż biszkopt czekoladowy i wlej 1/4 musu. Ułóż żelkę z porzeczki i zalej musem. Połóż następny biszkopt i wlej mus do końca rantu. Schłodzony tort wykończ polewą czekoladową i udekoruj: czekoladą, karmelem i porzeczką.

biszkoptbiszkoptowo tłuszczowekremymusytorty

Inne przepisy z tej kategorii

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Waniliowe mini eklerki.

Waniliowe mini eklerki

Tort "Dla mamy"

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową