Przepis donuty

Przepis donuty - Banner

Karnawał po amerykańsku? Dlaczego nie! Dla poszerzenia oferty warto, obok tradycyjnych pączków, zaproponować klientom tak popularne za oceanem donuty. Oryginalne, efektowne, cieszą nie tylko podniebienie, ale też doskonale sprawdzą się w roli modela na przykuwających wzrok instagramowych zdjęciach.

Z przepisem Akademii Mistrza przygotowanie ich będzie proste i szybkie, a efekt – dzięki zastosowaniu najwyższej jakości mieszanki i frytur od Kruszwicy – absolutnie doskonały.

Receptura

Donuty:

mąka pszenna500 g
mleko 3,2 %190 g
Kruszwica Backstabil 100 g
żółtka130 g
drożdże35 g

Technika wykonania

Wszystkie składniki wymieszaj. Najpierw przez 2 minuty na wolnych obrotach, następnie 7 minut na szybkich, do momentu połączenia wszystkich składników na jednolitą masę.
Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość około 4 milimetrów.
Wykrawaj donuty.
Przełóż na deskę wysypaną mąką albo wyłożoną papierem pergaminowym.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte donuty smaż na rozgrzanej fryturze. Czas smażenia ok. 6 – 7 minut, temp. ok. 175℃.
Wysmażone donuty udekoruj pomadą wodną lub polewą czekoladową i wykończ posypkami.

drożdżowekarnawałsmażone

Inne przepisy z tej kategorii

Baba wielkanocna zaparzana | Akademia Mistrza - Banner

Zaparzana baba wielkanocna

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka.

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegański makowiec

Wegański makowiec