Mąkę przesiej. Do garnka wlej wodę, dodaj sól i margarynę, doprowadź do wrzenia. Do wrzącej mieszaniny dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Całość przez ok. 3-6 min trzymaj na ogniu, stale mieszając, aby zapobiec przypaleniu do momentu, aż masa będzie gładka, szklista, straci zapach surowizny, zacznie odchodzić od brzegu naczynia. Schłodź zaparzoną mąkę do temperatury ok.70℃.
Po schłodzeniu stopniowo dodawaj jaja, ciągle mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.
TIP:
- ciasto o zbyt sztywnej konsystencji – mała objętość wyrobów
- ciasto o luźnej, wolnej konsystencji – rozlewanie się wyrobów i niezachowanie kształtów
Za pomocą worka cukierniczego z końcówką formuj okrągłe oponki bezpośrednio na papier silikonowy.
Uformowane ciastka przenieś do smażalnika. Smażyć w temp. ok 170°C, do uzyskania złotego odcienia.
Wykończ pomadą wodną.