Regionalne inspiracje – przepis na Gniazdka poznańskie

Regionalne inspiracje – przepis na Gniazdka poznańskie

Sprawdź naszą kolejną inspirację z cyklu przepisów regionalnych, tym razem na gniazdka poznańskie. Zależnie od regionu Polski możemy spotkać się z różnymi nazwami tych słodkości. W Wielkopolsce najczęściej mówi się na nie gniazdka poznańskie. Często nazywane są również pączkami hiszpańskimi oraz wiedeńskimi, ponieważ popularne są nie tylko w naszym kraju. Przez niektórych pospolicie nazywane są po prostu gniazdkami lub wianuszkami.

Gniazdka są niezwykle lekkim i delikatnym deserem. Choć ciasto parzone nie zawiera cukru, to obfita porcja pomady sprawia, że są bardzo słodkie.

Podczas smażenia w głębokim tłuszczu, ciasto parzone rośnie jak szalone, dlatego ważne jest, aby w środku wyrobu zostawić odpowiednią przestrzeń, aby wyglądem przypominał zgrabne gniazdko. Niezależnie jednak od walorów estetycznych, ich smak wynagradza wszystko. Poznajcie naszą recepturę!

Receptura

Gniazdka poznańskie:

mąka pszenna500 g
woda500 g
margaryna Qualita 80% 250 g
sól 1 łyżeczka
jaja10-15 szt.

Wykończenie:

pomada wodna

Do smażenia:

frytura Maestro Gold

Technika wykonania

Mąkę przesiej. Do garnka wlej wodę, dodaj sól i margarynę, doprowadź do wrzenia. Do wrzącej mieszaniny dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj.  Całość przez ok. 3-6 min trzymaj na ogniu, stale mieszając, aby zapobiec przypaleniu do momentu, aż masa będzie gładka, szklista, straci zapach surowizny, zacznie odchodzić od brzegu naczynia. Schłodź zaparzoną mąkę do temperatury ok.70℃.

Po schłodzeniu stopniowo dodawaj jaja, ciągle mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.

TIP:

  • ciasto o zbyt sztywnej konsystencji – mała objętość wyrobów
  • ciasto o luźnej, wolnej konsystencji – rozlewanie się wyrobów i niezachowanie kształtów 

Za pomocą worka cukierniczego z końcówką formuj okrągłe oponki bezpośrednio na papier silikonowy.

Uformowane ciastka przenieś do smażalnika. Smażyć w temp. ok 170°C, do uzyskania złotego odcienia.

Wykończ pomadą wodną.

karnawałparzonesmażone

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka.

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Waniliowe mini eklerki.

Waniliowe mini eklerki

Regionalne inspiracje: przepis na Mrowisko

Regionalne inspiracje: przepis na Mrowisko

Regionalne inspiracje - Pączki weneckie, czyli Frittelle veneziane

Regionalne inspiracje – Pączki weneckie, czyli Frittelle veneziane