Jak wykonać méteres kalács?
Ciasto
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z połową cukru pudru. Białka ubij z drugą połową cukru pudru na sztywną pianę. Do kociołka dodaj olej, wodę, utarte żółtka. Następnie dodaj do masy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie zamieszaj.
Podziel masę na dwie części. Do jednej porcji dodaj kakao w proszku.
Dwie formy (typu comber 30 cm) wysmaruj olejem i wysyp mąką. Wlej masę (w jednej formie masę jasną, w drugiej ciemną).
Piecz około 40 minut w 180 °C.
Wyjmij z pieca, pozostaw do odparowania. Następnie ostrym nożem odetnij wystającą ponad formę część.
Krem
By przygotować krem, do garnka z mlekiem dodaj budyń w proszku i cukier, a następnie ostudź do temperatury pokojowej. Ubij masło z cukrem pudrem za pomocą robota, a następnie wymieszaj je z wystudzonym budyniem. Na koniec dopraw rumem.
Schłodzone ciasta biszkoptowe pokrój w plastry grubości palca. Następnie wyłóż formy folią, aby łatwiej było je z nich wyjąć.
Składanie
Worek cukierniczy napełnij kremem budyniowym. Obficie pokryj nim biały kawałek biszkoptu i zacznij układać w formie. Następnie krem budyniowy nałóż na kakaowy biszkopt i przyklej go (niepokrytą stroną) do białego ciasta w formie. Ponownie nałóż krem na biały biszkopt i przyklej go do pozostałych części. Czynność powtarzaj, dopóki całkowicie nie wyrównasz formy z kawałkami ciasta. Całość przykryj folią i odstaw na noc do schłodzenia.
Następnego dnia wyjmij ciasto z formy i obróć. Czekoladę rozpuść nad parą wodną, wymieszaj z olejem i wylej na ciasto. Poczekaj, aż czekolada zgęstnieje, a następnie pokrój ciasto ukośnie – w ten sposób uzyskasz porcje składające się z naprzemiennych pasków (jasny biszkopt – krem – ciemny biszkopt – krem – jasny biszkopt itd.).
Czas przygotowania: 90 minut. Czas pieczenia: 40 minut. Odpoczynek: minimum 12 godzin.