Kruche faworki wg Macieja Pisarka

Kruche faworki wg Macieja Pisarka - Banner
22-letni Maciej Pisarek to utalentowany kucharz, zdobywca tytułu wicemistrza świata w gotowaniu na Mistrzostwach WorldSkills 2019 w Kazaniu oraz medalu doskonałości i tytułu „Best of Nation” w EuroSkills 2018 w Budapeszcie. Podzielił się z nami przepisem na klasyczne karnawałowe ciastka, bez których trudno sobie wyobrazić Tłusty Czwartek – kruche, rozpływające się w ustach faworki.

Receptura

Extra kruche faworki:

masło50 g
żółtka4 szt.
jaja1 szt.
spirytus1 łyżka
śmietana 12%3 łyżki
mąka400 g
sólszczypta
mąka rezerwa do podsypania100 g

Do smażenia:

frytura Maestro Sol

Wykończenie:

cukier puder100 g

Technika wykonania

Mąkę przesiej i rozetrzyj z masłem
Do mąki dodaj śmietanę, rozkłócone jajko z żółtkami i wymieszaj wszystko w misce łyżką. Następnie dodaj spirytus, sól i zagnieć ciasto.
Ciasto musi całkowicie odchodzić od ręki, nie powinno się kleić. Pożądana konsystencja to ciasto jak na makaron. Jeśli jest taka potrzeba skorzystaj z mąki rezerwowej.
Po wyrobieniu ciasta, poobijaj je w rękach ok. 4 min następnie zafoliuj i odstaw na 30 min.
Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i pokrój na paski ze skośnymi krawędziami.
Rozgrzej fryturę i smaż do zarumienienia faworków.

Po odsączeniu na papierze kuchennym przełóż na talerz i oprósz cukrem pudrem.

karnawałsmażone

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka.

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Regionalne inspiracje: przepis na Mrowisko

Regionalne inspiracje: przepis na Mrowisko

Regionalne inspiracje – przepis na Gniazdka poznańskie

Regionalne inspiracje – przepis na Gniazdka poznańskie

Regionalne inspiracje - Pączki weneckie, czyli Frittelle veneziane

Regionalne inspiracje – Pączki weneckie, czyli Frittelle veneziane