Ciasto z owocami na biszkopcie wiedeńskim z kremem śmietankowym

Ciasto z owocami na biszkopcie wiedeńskim z kremem śmietankowym
Delikatny, maślany biszkopt, owoce i pyszny, lekki krem – przepis na to ciasto z owocami jest bardzo prosty. Diabeł jednak tkwi w szczegółach. To dzięki połączeniu trzech najwyższej jakości składników, nasze ciasto jest tak wyjątkowe, a jego przygotowanie łatwe i szybkie.

Receptura

Krem Prima waniliowy z serkiem mascarpone z nutą pomarańczy:

Prima Kreemi White SG 500 g
serek mascarpone125 g
pasta waniliowa50 g
likier cointreau20 g
*według wskazań producenta lub gustu klienta

Biszkopt wiedeński:

jaja150 g
cukier kryształ90 g
mąka pszenna150 g
woda45 g
Olej z Esencją Masła 45 g
płatki migdałowe30 g

Technika wykonania

Krem waniliowy z serkiem mascarpone z nutą pomarańczy

Prima Kreemi White SG i serek mascarpone ubij za pomocą rózgi na średnich obrotach do uzyskania puszystej masy. Pod koniec dodaj pastę waniliową i likier.

Biszkopt wiedeński

Ubij pianę z białek z cukrem. Pod koniec ubijania połącz masę delikatnie z żółtkami.

Mąkę połącz z proszkiem i migdałami, a wodę z olejem. Dodawaj naprzemiennie do ubitej piany, bardzo krótko miksując, aby ciasto nie opadło.

Przelej do rantu 16cm i piecz ok. 50 min w temperaturze 150°C.

Składanie ciasta

Biszkopt pokrój na trzy blaty. Każdy blat delikatnie nakrop, przełóż kremem. Górną warstwę udekoruj świeżymi owocami, zażeluj. Schłodź.

biszkoptbiszkoptowo tłuszczowekremy

Inne przepisy z tej kategorii

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Waniliowe mini eklerki.

Waniliowe mini eklerki

Tort "Dla mamy"

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową