Muffinki jogurtowe z kakao i borówkami

Muffinki jogurtowe z kakao i borówkami
Słodki, kokosowy krem, aromatyczne kakao i kojarzące się z latem borówki amerykańskie tworzą ciastko doskonałe– takiej muffince chyba nikt się nie oprze. Jak ją przygotować? Swój tajny przepis zdradza Mistrz Świat w Cukiernictwie – Mieczysław Chojnowski.

Receptura

Muffinki:

Kruszwica Muffin950 g
woda320 g
kakao ekstra ciemne50 g
Olej Maestro Świeżość 360 g
naturalny jogurt typu greckiego200 g
borówka amerykańska100 g
dropsy drobne czekoladowe100 g

Krem Raffaelo:

Kruszwica Royal400 g
bardzo zimne mleko 3,2%900 g
likier kokosowy Malibu100 g
kokos drobny150 g
mleko kokosowe150 g
ubita śmietana kremówka 36%250 g

Technika wykonania

Do misy wsypmieszankę Kruszwica Muffin, kakao, dolej wodę, olej i naturalny jogurt typu greckiego. Za pomocą mieszadła typu liść, połącz na jednolitą masę, mieszając przez 1 minutę na wolnych obrotach i 3 minuty na szybkich. Do gotowej masy na muffinki wsyp borówki amerykańskie i dropsy czekoladowe. Delikatnie zamieszaj. Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego i porcjuj w papilotki (do połowy). Piecz w temp. 180 – 200˚C przez około 25 – 30 minut.

Krem kokosowy Raffaello

Kokos zaparz wrzącym mlekiem kokosowym, zagotuj, odparuj nadmiar płynu i ostudź. Z mieszanki Kruszwica Royal, zimnego mleka i likieru kokosowego przygotuj krem. Wsyp wszystko do misy miksera i ubijaj przez 1 minutę na wolnych obrotach i 4 minuty na szybkich. Dodaj zaparzony i ostudzony kokos – połącz na wolnych obrotach. Do kremu kokosowego dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz na jednolitą masę. Krem przełóż do worka i udekoruj wypieczone, ostudzone muffinki.

biszkoptowo tłuszczowekremymuffiny

Inne przepisy z tej kategorii

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Waniliowe mini eklerki.

Waniliowe mini eklerki

Tort "Dla mamy"

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową