Etap 1 – Przygotowanie farszu
Na 1 godzinę przed wypiekiem „cebularza lubelskiego” obiera się cebulę i kroi w grubą kostkę, dodaje się do niej sól, aby zmiękła i pozostawia do momentu aż z cebuli wypłynie sok, który potem trzeba odcedzić. Następnie dodaje się olej i mak. Tak przygotowany farsz gotowy jest do ułożenia na przygotowany placek.
Etap 2 – Przygotowanie ciasta
Ciasto pszenne wyborowe charakteryzuje się tym, że ma dwukrotnie zwiększoną zawartość cukru i margaryny w porównaniu do ciasta pszennego zwykłego.
Dla porównania:
Na 100 kg mąki pszennej do przygotowania ciasta wyborowego dodaje się 2 kg cukru, a do ciasta zwykłego – 1 kg. Do ciasta wyborowego dodaje się 3 kg margaryny, a do ciasta zwykłego – 1,5 kg.
Pozostałe składniki pozostają bez zmian.
Przed wyrobieniem ciasta przygotowuje się drożdże, z których należy przygotować mleczko drożdżowe metodą jednofazową (do drożdży dodaje się trochę cukru, mąki i wody) tak aby się rozpuściły. Następnie mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Etap 3 – Dzielnie ciasta
Ciasto waży się i dzieli na kęsy o masie 50 – 250 gram w zależności od oczekiwanej wielkości produktu gotowego.
Etap 4 – Formowanie kęsów
Kęsy rozwałkowuje się ręcznie na placki o średnicy 5–25 cm i około 1 cm grubości. Na ułożone placki nakłada się wcześniej przygotowany farsz z cebuli i maku. Tak przygotowane placki odstawia się w ciepłe miejsce na ok. 25-30 min do wyrośnięcia.
Etap 5 – Wypiek
Wyrośnięte placki piecze się około 10-12 minut w temperaturze 240-250 C na złoty kolor. Upieczone „cebularze lubelskie” wyjmuje się z pieca i pozostawia do wystygnięcia. „Cebularze lubelskie” mogą być sprzedawane bez opakowań a miejsce, na którym ułożone są „cebularze lubelskie” do sprzedaży, winno być oznakowane nazwą „cebularz lubelski” i symbolem „chronione oznaczenie geograficzne. . W przypadku wykorzystywania opakowań, na etykiecie „cebularza lubelskiego” musi zostać umieszczony symbol chronionego oznaczenia geograficznego lub napis „Chronione Oznaczenie Geograficzne”. W opakowania jednostkowe mogą być pakowane wyłącznie wystudzone „cebularze lubelskie”. Zamknięcie produktu w opakowania jednostkowe
Farsz
Na 1 godzinę przed wypiekiem „cebularza lubelskiego” obiera się cebulę i kroi w grubą kostkę, dodaje się do niej sól, aby zmiękła i pozostawia do momentu aż z cebuli wypłynie sok, który potem trzeba odcedzić. Następnie dodaje się olej i mak. Tak przygotowany farsz gotowy jest do ułożenia na przygotowany placek.
Obserwuj naszą stronę i wyczekuj kolejnych przepisów z cyklu Regionalne Inspiracje, które mogą idealnie dopełnić Twoją cukierniczą i piekarniczą ofertę!
Zródłem przepisu jest: