Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka.
Coraz więcej osób szuka wegańskich alternatyw dla tradycyjnych słodkości. Dla pączków stanowi ją ten przepis – wege pączki wg Kuby Steuermarka! Są miękkie, puszyste i delikatne. W niczym nie ustępują tradycyjnej wersji. Mleko zostało zastąpione napojem roślinnym. Są to wyroby odpowiednie zarówno dla osób, które stosują dietę wegańską, jak i dla tych, które unikają mleka i jego przetworów. Jak zrobić wegańskie pączki? Oto przepis!

Receptura

Ciasto*:

mąka pszenna500 g
sól1 łyżeczka
drobny cukier100 g
olej50 g
napój roślinny (np. sojowy)300 ml
drożdże instant 3 opakowaniapo 7 g
*przepis na 12 szt.

Do smażenia:

frytura

Do dekoracji:

lukier
posypka np. z cukru i cynamonu

Technika wykonania

Pączek wegański – jak go zrobić?

Mąkę połącz z solą, cukrem i suchymi drożdżami. Napój podgrzej delikatnie razem z olejem i zalej miksturą mąkę. Całość wymieszaj, zagnieć kulę i odstaw w ciepłe miejsce na 90 minut, aby ciasto podwoiło objętość.

Przegnieć ciasto jeszcze raz, podziel na 12 równych części, zakręć kulki, spłaszcz je lekko i odczekaj kolejne 30 minut, aby podrosły.

W tym czasie podgrzej fryturę do 175°C. Smaż pączki z obu stron, aż będą rumiane. Gdy są jeszcze ciepłe, szprycuj ulubioną marmoladą, a wierzch dekoruj lukrem i posypką z cukru i cynamonu. Gotowe!

karnawałsmażonewegańskie

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą.

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą