Rożki kakaowe na spodzie z marcepanu

Rożki kakaowe na spodzie z marcepanu.

Receptura

Spód do rożków:

marcepan zerówka1000 g
białko200 g
cukier kryształ500 g

Krem kakaowy:

Prima Kreemi White SG 1000 g
kakao ciemne50 g
spirytus lub rum100 g

Polewa czekoladowa:

czekolada deserowa1000 g
tłuszcz do polew Amada C100 g

Do wykończenia:

wiórki czekoladowe

Technika wykonania

Jak zrobić rożki marcepanowe z kremem kakaowym?

Spód do rożków

Do miksera z liściem dodaj marcepan, cukier i zamieszaj do uzyskania jednolitej masy – staraj się jej nie napowietrzać. Następnie dodawaj stopniowo białko i połącz na jednolitą masę. Za pomocą worka z okrągłą tylką szprycuj na pergamin paski długości około 7 cm. Odpiecz w temperaturze 180℃ na jasnozłoty kolor. Przestudź.

Krem kakaowy

Krem cukierniczy Prima Kreemi White SG przełóż do misy miksera – za pomocą liścia ubij – w początkowej fazie przez około 1 minutę na wolnych, a później na średnich obrotach do momentu uzyskania lekkiej, napowietrzonej masy. Dodaj kakao – wymieszaj na wolnych obrotach do całkowitego połączenia i rozprowadzenia kakao w masie. W ostatniej fazie mieszania dodaj alkohol – mieszaj do całkowitego wchłonięcia się alkoholu.

Polewa czekoladowa

Rozpuść tłuszcz do polew. Czekoladę doprowadź do konsystencji płynnej, wlej rozpuszczony tłuszcz i dokładnie wymieszaj.

Za pomocą worka cukierniczego z okrągłą końcówką (użytą do szprycowania spodów) nałóż krem kakaowy na ostudzone (najlepiej dobrze schłodzone) spody marcepanowe. Wyszprycowane kremem rożki zamroź.

Wykańczanie

W płynnej polewie maczaj rożki – tylko krem. Posyp wiórkami czekoladowymi.

Tip. Jak zrobić czekoladowe rożki?

Dla podbicia intensywności smaku możesz kakaowy krem cukierniczy wzbogacić o dodatek czekolady.

Dodaj do ubitego kremu 150–200 g rozpuszczonej ciemnej czekolady!

czekoladakremymonoporcje

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegańskie batoniki piernikowe

Waniliowe mini eklerki.

Waniliowe mini eklerki

Tort "Dla mamy"

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”