Amore – przepis autorstwa Leonardo di Carlo

Amore - przepis autorstwa Leonardo di Carlo

Receptura

Czekolada sable biała:

biała czekolada 35%200 g
miękkie masło300 g
cukier turbinado140 g
puder z orzechów laskowych150 g
mąka350 g

Crema di mandorle pistacja:

masło 82% tłuszczu500 g
cukier500 g
sól4 g
drobno starta skórka z cytryny10 g
laska wanilii2 g
całe jaja600 g
proszek z pistacji300 g
skrobia kukurydziana125 g
proszek do pieczenia8 g
rum, alk. 70% obj.50 g

Bita śmietana z mascarpone:

mleko80 g
cukier kryształ80 g
żelatyna zwierzęca6 g
Grand Marnier 40%40 g
świeży ser mascarpone300 g
kremówka 35%200 g

Żelka morelowa:

puree morelowe 10% cukru 500 g
cukier kryształ20 g
agar-agar3 g
żelatyna w listkach4 g

Technika wykonania

Czekolada sable biała

Rozpuść kuwerturę, dodaj masło, cukier, puder z orzechów laskowych. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z sodą. Rozwałkuj na grubość 3 mm.

Przechowuj w lodówce w temperaturze +4°C.

Crema di mandorle pistacja

Połącz i wymieszaj wszystkie składniki.

Przechowuj w lodówce w temperaturze +4°C.

Bita śmietana z mascarpone

Do mleka wsyp cukier i podgrzej do 90°C, dodaj rozpuszczoną żelatynę, ser mascarpone oraz kremówkę, a następnie wymieszaj wszystko. Na końcu dodaj likier.

Odstaw do lodówki w celu zgęstnienia na 12 godzin.

Po upływie tego czasu ubij przy użyciu trzepaczki w robocie planetarnym.

Żelka morelowa

Podgrzej puree do 60°C, do cukru dodaj agar-agar i doprowadź do wrzenia, przecedź przez sito siatkowe i jeśli to konieczne odszumuj. Następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Rozprowadzić żelkę na grubość 1/2 cm.

Odstaw do lodówki na 2-3 godz. do momentu aż wyrób nabierze galaretowatej konsystencji.

Według potrzeb, wykrój żądany format. Możesz również umieścić wyrób w silikonowych foremkach w celu nadania odmiennego kształtu.

czekoladakremymonoporcjemusy

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegańskie batoniki piernikowe

Waniliowe mini eklerki.

Waniliowe mini eklerki

Tort "Dla mamy"

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”