Czekoladowa rolada biszkoptowa z kremem pomarańczowym

Czekoladowa rolada biszkoptowa z kremem pomarańczowym

Receptura

Biszkopt czekoladowy na roladę:

żółtka150 g
jaja400 g
białka250 g
cukier250 g
mąka pszenna90 g
mąka ziemniaczana20 g
kakao ciemne90 g
proszek do pieczenia16 g

Krem pomarańczowy:

Prima Kreemi White SG 1000 g
pasta pomarańczowa*70 g
likier Cointreau100 g
*według zaleceń producent lub gustu klienta

Do dekoracji:

krążki pomarańczy z syropu

Krem kakaowy z nutą migdałową:

Prima Kreemi White SG 1000 g
kakao ciemne50 g
likier Amaretto 100 g

Technika wykonania

Jak zrobić czekoladową roladę biszkoptową z kremem pomarańczowym?

Rolada czekoladowa

Żółtka, jaja i 250 g cukru ubij.
Ubite na sztywno białka wymieszaj z pozostałą ilością cukru.
Połącz dwie masy ze sobą i na koniec wymieszaj z sypkimi składnikami.
Masę rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz przez 15 minut w 220°C.
Ostudź.

Krem pomarańczowy

Krem cukierniczy Prima Kreemi White SG przełóż do misy miksera. Za pomocą liścia ubijaj – w początkowej fazie przez ok. 1 minutę na wolnych obrotach, a później średnich do momentu uzyskania lekkiej napowietrzonej masy.
Dodaj pastę pomarańczową. Wymieszaj na wolnych obrotach do całkowitego połączenia się składników i rozprowadzenia pasty w masie. W ostatniej fazie mieszania dodaj alkohol i mieszaj do całkowitego wchłonięcia się alkoholu.

Krem kakaowy z nutą migdałową

Krem cukierniczy Prima Kreemi White SG przełóż do misy miksera. Za pomocą liścia ubijaj – w początkowej fazie przez ok. 1 minutę na wolnych obrotach, a później średnich do momentu uzyskania lekkiej napowietrzonej masy.
Dodaj kakao i wymieszaj na wolnych obrotach do całkowitego połączenia się składników i rozprowadzenia kakao w masie. W ostatniej fazie mieszania dodaj Amaretto i mieszaj do całkowitego wchłonięcia się alkoholu.

Składanie

Na ostudzone ciasto wyłóż krem Prima pomarańczowy i zwiń całość w roladę.
Wierzch rolady możesz obsmarować równo kremem kakaowym, a samą górę udekorować rozetkami z kremu kakaowego z nutą migdałową oraz pomarańczą z syropu.

biszkoptkremy

Inne przepisy z tej kategorii

Waniliowe mini eklerki.

Waniliowe mini eklerki

Tort "Dla mamy"

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową

Tort włoski

Tort włoski