Krem półtłusty waniliowy
Krem półtłusty powstaje w wyniku połączenia kremu gotowanego z margaryną kremową.
Do garnka wlej mleko, wsyp cukier i cukier waniliowy. Do miski przesiej mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj ze sobą.

Podgrzej do temp. około 70°C. Do ciepłego mleka z cukrem, mieszając, dodaj żółtka, połącz na jednolitą masę.

Mieszaninę mąki dodaj do ciepłego mleka, dokładnie zamieszaj na jednolitą masę. Ogrzewaj masę ciągle mieszając do momentu zagotowania. Gotuj nie krócej niż 1,5 minuty, nie przestając mieszać.

Ugotowany krem wyłóż na blaszkę, przestudź. Mikserem ubij margarynę kremową na puszystą masę. Do ubitej margaryny dodawaj stopniowo wystudzony krem waniliowy. Ubijaj do momentu połączenia się kremu na jednolitą masę.

Jak zrobić ciasto kruche
Ciasto kruche otrzymuje się z połączenia na jednolitą masę mąki, tłuszczu i cukru pudru, przy zachowaniu proporcji – 3 części mąki, 2 części tłuszczu i 1 części cukru pudru.
Na stolnicę przesiej mąkę, cukier puder, dodaj margarynę.

Posiekaj do momentu powstania drobnych kawałków margaryny.

Zagnieć ciasto rękoma na jednolitą masę – schłodź.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt.

Ciasto nawiń na wałek i przenieś na rozłożone foremki do mini tarty. Powycinaj mini tarty, opiecz w piekarniku na złoty kolor.

Schłodzone mini tarty napełnij za pomocą worka cukierniczego, kremem półtłustym waniliowym.

Mini tarty udekoruj świeżymi owocami, wykończ nietopliwym cukrem pudrem lub żelem.
