Tort ślubny Ewy Drzewickiej kajmak-czekolada

Tort ślubny Ewy Drzewickiej kajmak-czekolada - banner
Zamówienie na nietuzinkowy tort ślubny? To idealna okazja, by przygotować dla młodych coś wyjątkowego. Poznaj autorską recepturę mistrzyni cukiernictwa Ewy Drzewickiej i zaskocz weselnych gości.

Receptura

Biszkopt:

jaja7 szt.
mąka pszenna240 g
kakao50 g
kawa mielona2 łyżeczki
proszek do pieczenia4 łyżeczki
cukier300 g
Olej z Esencją Masła 140 ml
woda140 ml

Kajmak:

cukier brązowy200 g
śmietanka200 g
masło200 g
biała czekolada100 g
sól4 g

Żelka z porzeczek:

porzeczka czerwona500 g
woda50 g
cukier15 g
syrop glukozowo-fruktozowy10 ml
żelatyna10 g

Krem śmietanowy:

śmietana kremówka400 g
stabilizator neutralny do śmietany Komplet60 g

Krem karmelowy:

śmietana kremówka200 g
stabilizator neutralny do śmietany Komplet30 g
kajmak30 g

Prażynka czekoladowa:

gorzka czekolada50 g
Olej z Esencją Masła 15 g
pokruszone płatki śniadaniowe Cornflakes
kuleczki zbożowe w czekoladzie / crispersy

Krem czekoladowo-maślany:

biała czekolada500 g
śmietanka200 g
miękkie masło300 g

Dodatkowo do wykonania tortu:

syrop do nasączania – sok malinowy

Technika wykonania

Jak zrobić biszkopt?

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Połącz z żółtkami na najniższych obrotach. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao oraz kawą, a wodę z olejem. Naprzemiennie i częściami łącz z masą jajeczną mokre i suche składniki, również na najniższych obrotach. Nie mieszaj długo, aby ciasto nie opadło. Piecz w 160°C ok. 50 min.

Masa kajmakowa z masłem

W naczyniu o szerokim dnie i dużej powierzchni parowania rozpuść masło z cukrem, zalej śmietanką i gotuj do zgęstnienia. Następnie dodaj sól i czekoladę.

Żelka porzeczkowa

Porzeczki zalej wodą, dodaj cukier i syrop. Gotuj na wolnym ogniu do powstania gładkiej masy. Przetrzyj przez sito. Dodaj namoczoną żelatynę, rozpuść i lekko zmiksuj, aby uzyskać lżejszą, piankową strukturę. Wylej do dwóch form na wysokość ok. 7 mm.

Krem śmietanowy

Ubij kremówkę razem ze stabilizatorem, wsypując go powoli na początku ubijania.

Krem karmelowy

Ubitą śmietanę połącz z kajmakiem.

Chrupiąca prażynka (warstwa) czekoladowa

Do rozpuszczonej czekolady dodaj olej i połącz w gładką masę. Dodaj płatki oraz chrupiące kulki, pamiętając, aby czekolada nie była ciepła. Wyłóż na biszkopt.

Krem maślany czekoladowy

Rozpuść czekoladę ze śmietanką, wystudź. Miękkie masło ubij na puch, a następnie połącz z ganaszem czekoladowym. Takim kremem tynkuj tort dwukrotnie.

Wykonanie i wykończenie tortu – krok po kroku

Biszkopt pokrój na 4 równe blaty.
Nasącz dolny blat syropem i rozsmaruj warstwę czekoladowej prażynki.
Wyłóż krem śmietanowy.
Na kremie umieść żelkę porzeczkową oraz przykryj ją cienką warstwą śmietanki.
Ułóż kolejny biszkopt, nasącz, smaruj bardzo cienko kajmakiem i wyłóż krem karmelowy.
Ułóż kolejny blat, nasącz, smaruj prażynką i wyłóż krem śmietanowy.
Ułóż ostatni biszkopt i nasącz.
Odstaw do schłodzenia.
Tynkuj tort dwukrotnie kremem czekoladowo-maślanym.
Pędzelkiem z wodą zwilż tort i obkładaj go masą cukrową.

Przy składaniu, w rancie po schłodzeniu, mamy równy tort niewymagający przycinania. Następnie posmaruj ciasto kremem maślanym. Schłodź. Czynność powtarzaj do uzyskania gładkiej powierzchni. Po schłodzeniu obkładaj masą cukrową w wybranym kolorze.

biszkoptbiszkoptowo tłuszczowedekoracjekremymusytorty

Inne przepisy z tej kategorii

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Waniliowe mini eklerki.

Waniliowe mini eklerki

Tort "Dla mamy"

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową