Przepis na biszkopt bez glutenu
Biszkopt ten jest cięższy i niższy niż tradycyjny, ale z powodzeniem możesz użyć go do stworzenia również tortu. Unikalne smaki bezglutenowych mąk, w połączeniu z ponczem i kremem, zachwycą nawet glutenowego maniaka. Biszkopt czekoladowy najlepiej komponuje się z kremem malinowym, orzechowym lub mango. Pasuje do niego poncz wiśniowy, malinowy, pomarańczowy lub zakrapiany rumem.
Do miski przesiej wszystkie suche składniki. Dokładnie wymieszaj.
W oddzielnym naczyniu do napoju roślinnego dodaj ocet, odstaw na min. 1 minutę.
W misce połącz suche składniki z mokrymi wymieszaj, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180℃ przez ok. 35 minut, następnie dosusz przez 15 minut do suchości patyczka.
Jak upiec biszkopt idealny – Uwagi:
- Ciasto wyrośnie na ok. 5 cm.
- Po ostygnięciu przekrój je na 2 lub 3 blaty w zależności od potrzeby.
- Do krojenia użyj specjalnego noża do biszkoptów lub długiego, cienkiego noża do chleba.
- Ważne, aby był bardzo ostry.
- Biszkopt przygotowany na białej mące ryżowej będzie lekko pękał z góry, jednak jest to warstwa, którą często odkrajasz, aby górę tortu obłożyć kremem.
- Aby uzyskać gładką powierzchnię ciasta, najlepiej użyj mąki ryżowej pełnoziarnistej.