Jak upiec bagietkę idealną?

Jak upiec bagietkę idealną?
Nie bój się poświęcenia chwili na ten klasyczny wypiek i doprowadź z nami proces kształtowania bagietki do perfekcji. Każdy sukces wymaga jednak sprawdzonego przepisu, a te, jak wiadomo, najlepiej zasięgać wprost od zawodowych piekarzy. Zapraszamy Cię na tutorial z prawdziwego zdarzenia, dzięki któremu, wspólnie z naszym ekspertem Wiesławem Kucią, upieczesz swoją pierwszą bagietkę idealną

Na dole receptury znajdziesz również tutorial obrazujący wykonanie bagietek krok po kroku.

Receptura

Ciasto:

mąka pszenna typ 5002700 g
woda1800 g
sól drobna60 g
drożdże instant13 g

Technika wykonania

Ciasto na bagietki

Wszystkie składniki tj. mąkę, wodę oraz drożdże dozuj do dzieży, następnie włącz miesiarkę i mieś przez około 2-3 minuty tak, aby powstała jednolita konsystencja oraz nastąpiło rozwinięcie glutenu. Ciasto pozostaw do fermentacji na około 30 minut. Jeśli używasz drożdży prasowanych, pamiętaj o wytworzeniu mleczka drożdżowego. Przelicznik drożdży znajdziesz poniżej.

Po tym czasie dodaj sól i mieś na szybkich obrotach do momentu, kiedy ciasto będzie jednolite, a gluten dobrze rozwinięty, czyli przez około 3 minuty. Pamiętaj również, że czas miesienia zależny będzie od rodzaju miesiarki oraz temperatury ciasta, która powinna finalnie wynosić 24°C.

Tak przygotowane ciasto wstaw na 12-18h do lodówki, temperatura fermentacji 3-4°C. Jeśli temperatura w lodówce będzie wyższa, wpłynie to na skrócenie czasu przechowywania ciasta.

Po fermentacji ciasto wyłóż na stół produkcyjny i dziel na kęsy o wadze ok. 380g (waga jest jednostką indywidualną, może być wyższa lub niższa). Kęsy pozostaw do relaksacji na około 10-20min.

Fermentacja bagietek w zależności od zmęczenia ciasta podczas formowania to około 60 min. Bagietki wyrastają w płótnach lnianych. Po wyrastaniu bagietki przełóż na taśmy załadowcze, bądź na łopatę, ponacinaj i włóż do pieca.

Wypiek w piecu wsadowym: temp. 250°C przez 20-24 min. Pamiętaj jednak, że każdy piec jest inny i temperatura może być nieznacznie wyższa bądź niższa.

Wypiek w piecu konwekcyjnym: temp. 170-180°C przez 24-26 min.

Zaparowanie w obu przypadkach między średnim, a dużym.

Jak tylko bagietka popęka i delikatnie się zarumieni, otwórz zasuwy pieca.

Jak obliczyć temperaturę dolewki

Do obliczenia temperatury dolewki wody do ciasta potrzebujesz:

Temperatura ciasta24 ℃, 75,2 °F
Temperatura pomieszczenia: ?,?
Temperatura mąki: ,??
Temperatura tarcia (stała): 2 ℃, 35,6 °F

Temperaturę 24℃ przelicz na stopnie F po czym pomnóż przez 3.

75,2 x 3 = 225,6 od tego odejmij (w °F) temp. pomieszczenia – temperaturę mąki – temperaturę tarcia. Wyjdzie wówczas wynik w °F, który przelicz na ℃. O takiej temperaturze odmierz wodę, którą dodasz do ciasta.

NOTATKI

Przy zmianie drożdży instant na świeże konieczne jest zwiększenie ilości drożdży świeżych o 3 razy.

Przykład: 10g drożdży instant daje nam 30 gramów świeżych.

Przy zmianie drożdży świeżych na instant konieczne jest zmniejszenie ilości drożdży instant o 3 razy.

Przykład: 30g drożdży świeżych daje nam 10 gramów instant.

pieczywowegańskiewytrawne

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka.

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania