Przepis na bajgle z ciasta drożdżowego – metoda dwufazowa

Przepis na bajgle z ciasta drożdżowego - metoda dwufazowa

Poznaj mistrzowski przepis na bajgle! Tym razem wspólnie z Wiesławem Kucią przygotujemy ich klasyczną wersję z wykorzystaniem metody dwufazowej, czyli z rozczynem z mąki pszennej. To jeden z naszych ulubionych przepisów, dzięki któremu każda partia wypieków będzie perfekcyjna.

Na dole receptury znajdziesz tutorial obrazujący wykonanie bajgli krok po kroku.

Receptura

Rozczyn:

Mąka pszenna mocna (ilość białka około 13g)1000 g
Woda850 g
Cukier3 g
Drożdże prasowane90 g

Ciasto:

Rozczyn j.w1943 g
Mąka pszenna mocna1500 g
Woda500 g
Sól50 g
Cukier50 g
Słód6 g
Olej Top Q 100 g

Kąpiel w sodzie:

Woda2000 g
Soda oczyszczona70 g
Cukier10 g

Technika wykonania

Jak zrobić rozczyn?

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Temperatura fermentacji 28°C

Czas fermentacji 1-1,5h

Przepis na ciasto na bajgle

Wszystkie składniki mieś na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji przez około 3 minuty. Po tym czasie zwiększ obroty miesiarki i kontynuuj miesienie jeszcze przez kolejnych 5 minut, dodając w trakcie tłuszcz. Temperatura ciasta powinna być na poziomie 24-27°C. Odstaw ciasto do fermentacji na około 10 minut.

Formuj bajgle (120g) i odstaw do relaksacji na około 10 minut.

Następnie gotuj w solance 40 sekund z każdej strony. Po zagotowaniu obsypuj ziarnami. Kęsy pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.

Wypiek: temperatura 190°C przez około 15-19 minut (piec konwekcyjny) lub temperatura około 220°C (piec wsadowy).

Zaparowanie komory przez pierwsze 10 minut wypieku, po tym czasie zwolnij zasuwy.

WAŻNE

Do obliczenia temperatury dolewki wody do ciasta potrzebujesz:
uwaga – nie zapomnieć o tabeli

Temperaturę 24℃ przelicz na stopnie F, po czym pomnóż przez 4.

75,2 x 4 = 300,8 od tego odejmij (w °F) kolejno: temperaturę pomieszczenia, temperaturę zaczynu (tutaj rozczyn), temperaturę mąki i temperaturę tarcia. Wychodzi wynik w °F, który przelicz na °C. O takiej temperaturze odmierz wodę, którą dodasz do ciasta.

pieczywowegańskiewytrawne

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka.

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania