Świętujemy 15-lecie Akademii Mistrza
Akademia Mistrza została powołana do życia w 2008 roku przez ZT Kruszwica, by zaoferować branży cukierniczo – piekarniczej profesjonalne wsparcie w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych i biznesowych. Nadrzędną ideą przedsięwzięcia był rozwój branży, a także budowanie prestiżu zawodu cukiernika i promowanie polskiego rzemiosła cukierniczego poza granicami kraju.
W tym roku świętujemy 15-lecie tego wyjątkowego projektu już pod szyldem Bunge w Polsce. Jego sukces przerósł nasze najśmielsze oczekiwania! Aktywnie szkolimy i edukujemy polskich cukierników i piekarzy, trzymamy rękę na pulsie światowych trendów i konsekwentnie pielęgnujemy mistrzowskie tradycje. Akademia Mistrza stała się platformą wymiany doświadczeń dla przedstawicieli branży cukierniczej i piekarniczej, dla której równie ważna jest wiedza i umiejętności oraz talent i kunszt.
To idealny moment, by podzielić się z Wami naszymi dokonaniami. Zobacz, jakie projekty zrealizowaliśmy się w ciągu 15 lat działalności Akademii Mistrza.
Rozwój rzemiosła – profesjonalne szkolenia Akademii Mistrza
Warsztaty cukiernicze, które realizujemy w ramach Akademii Mistrza, mają edukować, inspirować i zachęcać do rozwoju w zawodzie cukiernika. Uczestnicy warsztatów doskonalą i rozwijają swoje umiejętności pod okiem uznanych mistrzów, między innymi Mieczysława Chojnowskiego i Igi Sarzyńskiej.
W ciągu 15 lat swojej działalności Akademia Mistrza przeprowadziła dziesiątki szkoleń rzemieślniczych rozwijających kompetencje zawodowe w wielu aspektach cukiernictwa: od tortów i ciast dresowych, poprzez monoporcje, ciasta bankietowe i pieczywo półcukiernicze, florystykę cukierniczą i dekoracje, aż po cykl szkoleń „urok czekolady”.
Inspirujące Spotkania z Maestro – mistrzowie w Akademii Mistrza
Najlepiej uczymy się… od najlepszych. Dlatego do Akademii Mistrza zapraszamy światowej sławy cukierników, którzy z pasją i zaangażowaniem dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. Czy może być coś bardziej inspirującego niż możliwość zobaczenia na żywo prawdziwych mistrzów podczas pracy?
Spotkania z Mistrzem wpisały się na stałe w kalendarz wydarzeń Akademii. To jedyna w swoim rodzaju okazja, by wziąć udział w profesjonalnych szkoleniach ze światowej klasy mistrzami cukiernictwa. W ramach tego projektu mieliśmy już przyjemność podziwiać przy pracy prawdziwych artystów, między innymi włoskiego cukiernika Francesco Elmi’ego, hiszpańskiego Mistrza Świata w Cukiernictwie Jordiego Bordas’a, mistrza deserów restauracyjnych Waltera Vogt’a oraz Leonarda di Carlo, włoskiego geniusza nazywanego alchemikiem wśród cukierników.
Akademia Mistrza dla Biznesu
Cukiernia czy piekarnia to nie tylko miejsce, gdzie powstają fantastyczne wypieki. To także przedsiębiorstwo działające w określonych warunkach gospodarczych. Wsparcie biznesowe jest więc równie ważne, jak rzemieślnicze. Koncentrujemy się na organizacji profesjonalnych warsztatów i eksperckich szkoleń, skrojonych na miarę wyzwań, z którymi mierzy się aktualnie branża cukiernicza i piekarnicza oraz wychodzących naprzeciw potrzebom rynkowym z perspektywy cukierników i piekarzy.
Akademia Mistrza Biznesu zaczynała stacjonarnie, od szkoleń z ekspertami specjalizującymi się właśnie w naszej branży. Następnie doszły porady biznesowe i materiały szkoleniowe na stronie Akademii.
Podwieczorki Akademii Mistrza – wsparcie dla właścicieli cukierni i piekarni
To cykliczne spotkania prowadzone przez ekspertów, dedykowane przede wszystkim naszym Klientom, ale również wszystkim zainteresowanym osobom z branży cukierniczej i piekarniczej. Podwieczorki organizujemy już od 2014 roku w różnych miastach Polski.
Celem spotkań jest przekazanie uczestnikom biznesowej wiedzy w maksymalnie przystępny sposób. Podczas Podwieczorków tworzymy bezpieczną przestrzeń do wymiany doświadczeń i opinii dla właścicieli mniejszych i większych biznesów działających w branży cukierniczej i piekarniczej. Słodka oprawa spotkań sprzyja budowaniu otwartości i swobodnej atmosfery.
Do tej pory uczestnicy Podwieczorków Akademii Mistrza mieli okazję rozszerzyć wiedzę między innymi na temat: znakowania produktów, wybranych kwestii prawnych związanych z prowadzeniem biznesu i zatrudnianiem pracowników, a także podyskutować o wpływie kolorów na decyzje zakupowe klientów czy tajnikach idealnej ekspozycji towarów.
Platforma e-lerningowa
– wejście do świata online
AMB to również nowoczesna e-learningowa platforma edukacyjna, która oferuje cykl eksperckich szkoleń biznesowych. Cały kurs składa się sześciu modułów: Zespół, Prawo, Przywództwo, Finanse, Sprzedaż i Marketing. To kompleksowa, merytoryczna wiedza podana w lekki i przystępny sposób, z której możesz skorzystać, w dowolnym miejscu i momencie.
Światowe trendy nie są nam obce!
Eksperci Bunge w Polsce regularnie biorą udział w polskich i międzynarodowych targach. Podnoszenie własnych kompetencji i rozwój są wpisane w naszą działalność, a kolejne przedsięwzięcia są okazją zarówno do dzielenia się wiedzą i doświadczeniem, jak i nawiązywania inspirujących znajomości i kładzenia podwalin pod wyjątkowe współprace.
Dzięki temu jako zespół Bunge w Polsce możemy konsekwentnie budować naszą markę, a Akademia Mistrza jeszcze pełniej odpowiadać na potrzeby polskich cukierników i piekarzy.
Akademia Mistrza dla szkół
Celem Akademii Mistrza jest budowanie prestiżu zawodu cukiernika i piekarza, dlatego ważnym elementem naszych działań jest oferowanie wsparcia młodym ludziom, którzy są na początku swojej zawodowej drogi.
Warsztaty w szkołach cukierniczych są okazją do pokazania uczniom, jak ciekawe i inspirujące może być cukiernictwo. „Zasianie ziarna” pasji do tego wyjątkowego zawodu w młodych ludziach, którzy zdecydowali się na naukę w szkołach cukierniczych to właśnie „praca u podstaw” i doskonała inwestycja w rozwój całej branży.
Odpowiednio zorganizowane szkolenia najmłodszych adeptów sztuki cukierniczej powinny rozbudzać marzenia i ambicje, inspirować do odkrywania tajników zawodu i eksperymentowania. Na początku Akademia Mistrza była sponsorem nagród w konkursach organizowanych przez EZIG Expo Sweet - nagrodami były szkolenia cukiernicze dla szkół. To był doskonały sposób na wsparcie zaangażowanych nauczycieli zawodu, którzy mogli borykać się z ograniczonymi środkami i możliwościami.
Warsztaty „Urok czekolady” i „Kolorowy świat karmelu”, które w 2015 roku, w 12 szkołach na terenie całej Polski, prowadzili wybitni cukiernicy: Jacek Zięba, Mieczysław Chojnowski i Michał Kumur, przyciągnęły setki zaangażowanych uczniów. Młodzi ludzie dostali szansę pracy pod okiem mistrzów i z materiałami, które na co dzień nie są używane w szkołach branżowych.
Bake & Play – projekt dla młodych pasjonatów cukiernictwa
To konkurs, do którego od 2015 roku zapraszamy młodzież w wieku od 15 do 19 lat, zarówno uczniów szkół branżowych, jak i młodych amatorów pieczenia. W pierwszych edycjach konkursu była możliwość wygrania m.in. opisanych powyżej warsztatów cukierniczych dla szkół.
Celem konkursu Bake & Play jest promowanie cukiernictwa i rozbudzanie pasji oraz zachęcanie do pozostawania w zawodzie cukiernika. W kolejnych edycjach stawiamy przed uczestnikami cukiernicze zadanie, którego realizacja wymaga technicznych umiejętności i kreatywności.
W tym roku przeprowadzamy już VI edycję konkursu. A skoro zbiegła się ona z ważnym dla nas jubileuszem, to nie mogliśmy sobie odmówić przyjemności powiązania tematu zadania Bake & Play z tą ważną dla nas rocznicą. Unikalną szóstą edycję otwiera etap, w którym uczestniczy mają za zadanie przygotować tort okolicznościowy na 15-lecie naszej Akademii. Druga zaś część konkursu obejmie wyjątkowe szkolenie z Mistrzem Świata w Cukiernictwie – Mieczysławem Chojnowskim oraz finał konkursu na żywo, w którym do wygrania będą aż trzy wartościowe nagrody!
Sprawdź szczegóły Konkursu Bake & Play.
Akademia Mistrza w Internecie
Idziemy z duchem czasu, dlatego jesteśmy aktywni również online. Dokładamy wszelkich starań, by nasza strona www oraz media społecznościowe były źródłem wartościowej wiedzy fachowej, nowinek z rynku, sprawdzonych receptur i tutoriali oraz inspirujących pomysłów, które cukiernicy i piekarze mogą wykorzystać w swojej pracy. Porady biznesowe, którymi się dzielimy, stanowią wsparcie dla branży w trudnym czasie po pandemicznym. Tworzymy ponadto profesjonalne Trendbooki – w 2023 roku powstała IV edycja i cieszyła się szerokim zainteresowaniem.
Jak świętowaliśmy poprzednie jubileusze Akademii Mistrza?
Projektując kolejne jubileusze Akademii Mistrza dokładamy wszelkich starań, by były to wydarzenia wielowymiarowe, skupiające się na tym, co jest najważniejsze – integracji branży cukierniczej w Polsce oraz jej rozwoju i edukacji. Jesteśmy przekonani, że sukces Akademii Mistrza jest sukcesem każdej osoby, która zainspirowała się naszymi ideami i zaangażowała się w podnoszenie poziomu polskiego cukiernictwa. Dlatego to również Twoje święto!
W ramach 5-lecia i 10-lecia odbyły się rozmaite eventy, inspirujące spotkania i konkursy, a jubileuszowe gale były okazją do podzielenia się planami na przyszłość, nowymi propozycjami szkoleń oraz prezentacją profesjonalnych publikacji.
Zobacz również
Zapisz się do newslettera
Dołącz do najlepiej poinformowanych w branży