Świętujemy 15-lecie Akademii Mistrza

Świętujemy 15-lecie Akademii Mistrza

Akademia Mistrza została powołana do życia w 2008 roku przez ZT Kruszwica, by zaoferować branży cukierniczo – piekarniczej profesjonalne wsparcie w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych i biznesowych. Nadrzędną ideą przedsięwzięcia był rozwój branży, a także budowanie prestiżu zawodu cukiernika i promowanie polskiego rzemiosła cukierniczego poza granicami kraju.

W tym roku świętujemy 15-lecie tego wyjątkowego projektu już pod szyldem Bunge w Polsce. Jego sukces przerósł nasze najśmielsze oczekiwania! Aktywnie szkolimy i edukujemy polskich cukierników i piekarzy, trzymamy rękę na pulsie światowych trendów i konsekwentnie pielęgnujemy mistrzowskie tradycje. Akademia Mistrza stała się platformą wymiany doświadczeń dla przedstawicieli branży cukierniczej i piekarniczej, dla której równie ważna jest wiedza i umiejętności oraz talent i kunszt.

To idealny moment, by podzielić się z Wami naszymi dokonaniami. Zobacz, jakie projekty zrealizowaliśmy się w ciągu 15 lat działalności Akademii Mistrza.

Świętujemy 15-lecie Akademii Mistrza.

Rozwój rzemiosła – profesjonalne szkolenia Akademii Mistrza

Warsztaty cukiernicze, które realizujemy w ramach Akademii Mistrza, mają edukować, inspirować i zachęcać do rozwoju w zawodzie cukiernika. Uczestnicy warsztatów doskonalą i rozwijają swoje umiejętności pod okiem uznanych mistrzów, między innymi Mieczysława Chojnowskiego i Igi Sarzyńskiej.

W ciągu 15 lat swojej działalności Akademia Mistrza przeprowadziła dziesiątki szkoleń rzemieślniczych rozwijających kompetencje zawodowe w wielu aspektach cukiernictwa: od tortów i ciast dresowych, poprzez monoporcje, ciasta bankietowe i pieczywo półcukiernicze, florystykę cukierniczą i dekoracje, aż po cykl szkoleń „urok czekolady”.

Świętujemy 15-lecie Akademii Mistrza.

Inspirujące Spotkania z Maestro – mistrzowie w Akademii Mistrza

Najlepiej uczymy się… od najlepszych. Dlatego do Akademii Mistrza zapraszamy światowej sławy cukierników, którzy z pasją i zaangażowaniem dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. Czy może być coś bardziej inspirującego niż możliwość zobaczenia na żywo prawdziwych mistrzów podczas pracy?

Spotkania z Mistrzem wpisały się na stałe w kalendarz wydarzeń Akademii. To jedyna w swoim rodzaju okazja, by wziąć udział w profesjonalnych szkoleniach ze światowej klasy mistrzami cukiernictwa. W ramach tego projektu mieliśmy już przyjemność podziwiać przy pracy prawdziwych artystów, między innymi włoskiego cukiernika Francesco Elmi’ego, hiszpańskiego Mistrza Świata w Cukiernictwie Jordiego Bordas’a, mistrza deserów restauracyjnych Waltera Vogt’a oraz Leonarda di Carlo, włoskiego geniusza nazywanego alchemikiem wśród cukierników.

Świętujemy 15-lecie Akademii Mistrza

Akademia Mistrza dla Biznesu

Cukiernia czy piekarnia to nie tylko miejsce, gdzie powstają fantastyczne wypieki. To także przedsiębiorstwo działające w określonych warunkach gospodarczych. Wsparcie biznesowe jest więc równie ważne, jak rzemieślnicze. Koncentrujemy się na organizacji profesjonalnych warsztatów i eksperckich szkoleń, skrojonych na miarę wyzwań, z którymi mierzy się aktualnie branża cukiernicza i piekarnicza oraz wychodzących naprzeciw potrzebom rynkowym z perspektywy cukierników i piekarzy.

Akademia Mistrza Biznesu zaczynała stacjonarnie, od szkoleń z ekspertami specjalizującymi się właśnie w naszej branży. Następnie doszły porady biznesowe i materiały szkoleniowe na stronie Akademii.

Podwieczorki Akademii Mistrza – wsparcie dla właścicieli cukierni i piekarni

To cykliczne spotkania prowadzone przez ekspertów, dedykowane przede wszystkim naszym Klientom, ale również wszystkim zainteresowanym osobom z branży cukierniczej i piekarniczej. Podwieczorki organizujemy już od 2014 roku w różnych miastach Polski.

Celem spotkań jest przekazanie uczestnikom biznesowej wiedzy w maksymalnie przystępny sposób. Podczas Podwieczorków tworzymy bezpieczną przestrzeń do wymiany doświadczeń i opinii dla właścicieli mniejszych i większych biznesów działających w branży cukierniczej i piekarniczej. Słodka oprawa spotkań sprzyja budowaniu otwartości i swobodnej atmosfery.

Do tej pory uczestnicy Podwieczorków Akademii Mistrza mieli okazję rozszerzyć wiedzę między innymi na temat: znakowania produktów, wybranych kwestii prawnych związanych z prowadzeniem biznesu i zatrudnianiem pracowników, a także podyskutować o wpływie kolorów na decyzje zakupowe klientów czy tajnikach idealnej ekspozycji towarów.

Świętujemy 15-lecie Akademii Mistrza.

Platforma e-lerningowa
– wejście do świata online

AMB to również nowoczesna e-learningowa platforma edukacyjna, która oferuje cykl eksperckich szkoleń biznesowych. Cały kurs składa się sześciu modułów: Zespół, Prawo, Przywództwo, Finanse, Sprzedaż i Marketing. To kompleksowa, merytoryczna wiedza podana w lekki i przystępny sposób, z której możesz skorzystać, w dowolnym miejscu i momencie.

Światowe trendy nie są nam obce!

Eksperci Bunge w Polsce regularnie biorą udział w polskich i międzynarodowych targach. Podnoszenie własnych kompetencji i rozwój są wpisane w naszą działalność, a kolejne przedsięwzięcia są okazją zarówno do dzielenia się wiedzą i doświadczeniem, jak i nawiązywania inspirujących znajomości i kładzenia podwalin pod wyjątkowe współprace.

Dzięki temu jako zespół Bunge w Polsce możemy konsekwentnie budować naszą markę, a Akademia Mistrza jeszcze pełniej odpowiadać na potrzeby polskich cukierników i piekarzy.

Świętujemy 15-lecie Akademii Mistrza

Akademia Mistrza dla szkół

Celem Akademii Mistrza jest budowanie prestiżu zawodu cukiernika i piekarza, dlatego ważnym elementem naszych działań jest oferowanie wsparcia młodym ludziom, którzy są na początku swojej zawodowej drogi.

Warsztaty w szkołach cukierniczych są okazją do pokazania uczniom, jak ciekawe i inspirujące może być cukiernictwo. „Zasianie ziarna” pasji do tego wyjątkowego zawodu w młodych ludziach, którzy zdecydowali się na naukę w szkołach cukierniczych to właśnie „praca u podstaw” i doskonała inwestycja w rozwój całej branży.

Odpowiednio zorganizowane szkolenia najmłodszych adeptów sztuki cukierniczej powinny rozbudzać marzenia i ambicje, inspirować do odkrywania tajników zawodu i eksperymentowania. Na początku Akademia Mistrza była sponsorem nagród w konkursach organizowanych przez EZIG Expo Sweet – nagrodami były szkolenia cukiernicze dla szkół. To był doskonały sposób na wsparcie zaangażowanych nauczycieli zawodu, którzy mogli borykać się z ograniczonymi środkami i możliwościami.

Warsztaty „Urok czekolady” i „Kolorowy świat karmelu”, które w 2015 roku, w 12 szkołach na terenie całej Polski, prowadzili wybitni cukiernicy: Jacek Zięba, Mieczysław Chojnowski i Michał Kumur, przyciągnęły setki zaangażowanych uczniów. Młodzi ludzie dostali szansę pracy pod okiem mistrzów i z materiałami, które na co dzień nie są używane w szkołach branżowych.

Bake & Play – projekt dla młodych pasjonatów cukiernictwa

To konkurs, do którego od 2015 roku zapraszamy młodzież w wieku od 15 do 19 lat, zarówno uczniów szkół branżowych, jak i młodych amatorów pieczenia. W pierwszych edycjach konkursu była możliwość wygrania m.in. opisanych powyżej warsztatów cukierniczych dla szkół.

Celem konkursu Bake & Play jest promowanie cukiernictwa i rozbudzanie pasji oraz zachęcanie do pozostawania w zawodzie cukiernika. W kolejnych edycjach stawiamy przed uczestnikami cukiernicze zadanie, którego realizacja wymaga technicznych umiejętności i kreatywności.

W tym roku przeprowadzamy już VI edycję konkursu. A skoro zbiegła się ona z ważnym dla nas jubileuszem, to nie mogliśmy sobie odmówić przyjemności powiązania tematu zadania Bake & Play z tą ważną dla nas rocznicą. Unikalną szóstą edycję otwiera etap, w którym uczestniczy mają za zadanie przygotować tort okolicznościowy na 15-lecie naszej Akademii. Druga zaś część konkursu obejmie wyjątkowe szkolenie z Mistrzem Świata w Cukiernictwie – Mieczysławem Chojnowskim oraz finał konkursu na żywo, w którym do wygrania będą aż trzy wartościowe nagrody!

Sprawdź szczegóły Konkursu Bake & Play.

Akademia Mistrza w Internecie

Idziemy z duchem czasu, dlatego jesteśmy aktywni również online. Dokładamy wszelkich starań, by nasza strona www oraz media społecznościowe były źródłem wartościowej wiedzy fachowej, nowinek z rynku, sprawdzonych receptur i tutoriali oraz inspirujących pomysłów, które cukiernicy i piekarze mogą wykorzystać w swojej pracy. Porady biznesowe, którymi się dzielimy, stanowią wsparcie dla branży w trudnym czasie po pandemicznym. Tworzymy ponadto profesjonalne Trendbooki – w 2023 roku powstała IV edycja i cieszyła się szerokim zainteresowaniem.

Jak świętowaliśmy poprzednie jubileusze Akademii Mistrza?

Projektując kolejne jubileusze Akademii Mistrza dokładamy wszelkich starań, by były to wydarzenia wielowymiarowe, skupiające się na tym, co jest najważniejsze – integracji branży cukierniczej w Polsce oraz jej rozwoju i edukacji. Jesteśmy przekonani, że sukces Akademii Mistrza jest sukcesem każdej osoby, która zainspirowała się naszymi ideami i zaangażowała się w podnoszenie poziomu polskiego cukiernictwa. Dlatego to również Twoje święto!

W ramach 5-lecia i 10-lecia odbyły się rozmaite eventy, inspirujące spotkania i konkursy, a jubileuszowe gale były okazją do podzielenia się planami na przyszłość, nowymi propozycjami szkoleń oraz prezentacją profesjonalnych publikacji.