Bake & Play – VI edycja Konkursu dla Młodych Cukierników! Niech Ci się upiecze!
VI edycja konkursu Bake & Play startuje już 1 marca 2023. Prace konkursowe zgłoszone w ramach poprzednich edycji przerosły nasze najśmielsze oczekiwania! Zaskoczyliście nas kreatywnością i umiejętnościami oraz perfekcyjnie opracowanymi recepturami. A skoro wiemy już, na co stać młodych cukierników i piekarzy, to nie możemy się doczekać efektów tegorocznych zmagań!
W 2023 roku celebrujemy 15-lecie Akademii Mistrza i to z tym wydarzeniem związany jest temat konkursu. Będzie nam niezmiernie miło, jeśli dołączysz do nas biorąc udział w tej wyjątkowej edycji Bake & Play. Sprawdź szczegóły i dołącz do zabawy.
Temat VI edycji konkursu Bake & Play – tort okolicznościowy
Zadaniem w VI edycji Konkursu dla Młodych Cukierników Bake & Play jest samodzielne przygotowanie tortu okolicznościowego z okazji 15-lecia Akademii Mistrza. Tort ma być jednopiętrowy, o maksymalnej średnicy 30 cm. Wszystkie składniki musza być jadalne. Obowiązkowym elementem receptury są orzechy, na przykład laskowe, włoskie, pinia czy pistacje. Konieczne jest również dodanie tabliczki z napisem: „Bake & Play VI edycja”.
Co musisz zrobić, by wziąć udział w konkursie Bake & Play?
„Bake & Play” to zabawa skierowana do młodych adeptów sztuki cukierniczej i piekarniczej, zarówno amatorów i blogerów, jak i osób uczących się w branżowych szkołach czy pracowników cukierni, piekarni bądź lodziarni. By wziąć udział w konkursie musisz mieć ukończone 15 lat i nie więcej niż 19 lat. Osoby niepełnoletnie zobowiązane są do dostarczenia organizatorowi zgody rodzica lub opiekuna.
Twoje zadania w ramach I etapu konkursu „Bake & Play”:
Zaprojektuj tort, który podbije serca konkursowego jury. Liczymy na Twoją wyobraźnię i oryginalne podejście do zadania. Nie mniej ważna jest staranność i estetyka wykonania ciasta.
Opisz dokładnie recepturę i gramaturę swojej pracy oraz technikę wykonania poszczególnych elementów tortu.
Zrób minimum 4 różne zdjęcia, na których pokażesz finalny wyrób, przekrój tortu, proces przygotowania tortu oraz tabliczkę/kartkę, która będzie zawierać hasło „Bake & Play VI edycja”.
Dołącz do Grupy „Bake & Play - Konkurs dla Młodych Cukierników” na portalu Facebook i dodaj swoją pracę pod postem konkursowym w terminie od 01.03.2023 do 20.04.2023.
Spośród nadesłanych zgłoszeń wyłonimy 15 prac, które poddamy szczegółowej ocenie. Sześć osób, których torty zdobędą największą liczbę punktów, przejdzie do II etapu konkursu.
Wyniki I etapu ogłosimy na stronie www.akademiamistrza.pl do 25.04.2023 roku. Z laureatami skontaktujemy się również za pośrednictwem Messengera, a każda z 15 wyróżnionych osób otrzyma od nas nagrodę, książkę Igi Sarzyńskiej-Komorowskiej „Moje Pierniki”.
II etap konkursu „Bake & Play” – ekskluzywne szkolenie i pieczenie „na żywo”
6 zwycięzców I etapu konkursu zaprosimy na dwa dni (01 – 02.06.2023) do siedziby Warsaw Academy of Pastry Arts. Wszystkim uczestnikom finału zapewniamy nocleg i wyżywienie.
1. czerwca - odbędzie się szkolenie z Mistrzem Świata w Cukiernictwie, Mieczysławem Chojnowskim (wartość szkolenia: 2 000 zł).
2. czerwca - dzień konkursowy. Zadaniem uczestników będzie przede wszystkim przygotowanie Tortu okolicznościowego z okazji 15-lecia Akademii Mistrza z produktów udostępnionych przez organizatora.
Bake & Play – nagrody
Dla trzech najlepszych osób, które w finale zajmą I, II i III miejsce przewidziano nagrody: I miejsce - mikser KitchenAid (wartość: 1799 zł), II miejsce - mikser Bosch (wartość: 399 zł), III miejsce - blender Bosch (wartoś: 339 zł).
Przed przystąpieniem do konkursu koniecznie zapoznaj się z regulaminem. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości - skontaktuj się z nami, z przyjemnością odpowiemy na wszelkie pytania. Możesz również skorzystać z cennych podpowiedzi, których mnóstwo znajdziesz na naszej grupie na Facebooku.
Więcej informacji dotyczących konkursu znajdziecie tutaj:
Grupa na Facebooku: Bake & Play. Konkurs dla Młodych Cukierników
Regulamin: Regulamin konkursu Bake & Play VI edycja
Zobacz również
Zapisz się do newslettera
Dołącz do najlepiej poinformowanych w branży