- Strona główna
- Baza wiedzy
- Artykuły i porady
- Ciasto obgotowywane – co warto wiedzieć, rodzaje wyrobów z jego wykorzystaniem
Ciasto obgotowywane – co warto wiedzieć, rodzaje wyrobów z jego wykorzystaniem
Ciasto obgotowywane - co warto wiedzieć
Sporządza się z mąki pszennej typ 500, jaj, wody lub mleka, drożdży lub chemicznych środków spulchniających, niewielkiej ilości cukru i soli.
Wymaga dłuższego wyrabiania – musi być zwarte i elastyczne.
Przed pieczeniem należy obgotować je w wodzie o temp 95℃ z dodatkiem niewielkiej ilości cukru lub sody oczyszczonej. Proces ten pozwala uzyskać wyroby o pięknym złotym kolorze, a jednocześnie białe w środku.
Wykonasz z niego: precle, bajgle, paluszki, świderki, obwarzanki, formując najpierw długie wałki. Ich grubość i długość zależy od rodzaju wypieku.
Rodzaje wyrobów, które wykonasz z ciasta obgotowywanego:
1. Obwarzanki krakowskie
- przygotuj ciasto drożdżowe (użyj metody jedno- lub dwufazowej)
- wydziel kęsy o średniej wadze 120 g, uformuj z nich dwa długie, cienkie wałeczki o długości około 35 cm, następnie spleć je w warkocz i połącz końce tworząc okrąg
2. Małe obwarzanki
- przygotuj ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia
- uformuj wałeczki o długości około 15 cm i łącz je w kółka
- po obgotowaniu możesz pozostawić je gładkie lub posypać makiem, sezamem
sprawdź jak wykonać
3. Precle i precelki
- użyj ciasta z dodatkiem drożdży lub proszku do pieczenia
- formuj długie, cienkie wałeczki, a następnie łącz ich końce formując charakterystyczny kształt ósemki
- przed wypiekiem możesz je dodatkowo posmarować białkiem lub od razu posypać np. solą lub sezamem
4. Świderki
- użyj ciasta drożdżowego z nieco większym dodatkiem cukru niż do obwarzanków, możesz ewentualnie dodać również jaja
- formuj wałeczki długości 40-45 cm, złóż na połowę i skręć; następnie lekko rozciągnij i pozostaw skręcone warkocze
- po obgotowaniu, ale przed wypiekiem, posmaruj ciasto masą jajową i posyp makiem
5. Bajgle
- rodzaj pieczywa sporządzanego z ciasta drożdżowego - zajrzyj do naszego sprawdzonego przepisu
- kęsy formuj w okrągłe bułeczki, w których wycinaj okrągły otwór na środku
- po obgotowaniu i ułożeniu na blasze, posmaruje je i posyp np. sezamem i siemieniem lnianym
6. Paluszki
- na ogół są produkowane na zmechanizowanych liniach produkcyjnych z ciasta z dodatkiem chemicznych środków spulchniających
- długie sznureczki ciasta, po przejściu przez gorącą kąpiel wodną z dodatkiem sody, tnie się na krótkie odcinki, a następnie wypieka w piecach przelotowych
Zobacz również
Zapisz się do newslettera
Dołącz do najlepiej poinformowanych w branży