Ciasto obgotowywane – co warto wiedzieć
- Sporządza się z mąki pszennej typ 500, jaj, wody lub mleka, drożdży lub chemicznych środków spulchniających, niewielkiej ilości cukru i soli.
- Wymaga dłuższego wyrabiania – musi być zwarte i elastyczne.
- Przed pieczeniem należy obgotować je w wodzie o temp 95℃ z dodatkiem niewielkiej ilości cukru lub sody oczyszczonej. Proces ten pozwala uzyskać wyroby o pięknym złotym kolorze, a jednocześnie białe w środku.
- Wykonasz z niego: precle, bajgle, paluszki, świderki, obwarzanki, formując najpierw długie wałki. Ich grubość i długość zależy od rodzaju wypieku.
Rodzaje wyrobów, które wykonasz z ciasta obgotowywanego:
1. Obwarzanki krakowskie
– przygotuj ciasto drożdżowe (użyj metody jedno- lub dwufazowej)
– wydziel kęsy o średniej wadze 120 g, uformuj z nich dwa długie, cienkie wałeczki o długości około 35 cm, następnie spleć je w warkocz i połącz końce tworząc okrąg
2. Małe obwarzanki
– przygotuj ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia
– uformuj wałeczki o długości około 15 cm i łącz je w kółka
– po obgotowaniu możesz pozostawić je gładkie lub posypać makiem, sezamem
sprawdź jak wykonać
3. Precle i precelki
– użyj ciasta z dodatkiem drożdży lub proszku do pieczenia
– formuj długie, cienkie wałeczki, a następnie łącz ich końce formując charakterystyczny kształt ósemki
– przed wypiekiem możesz je dodatkowo posmarować białkiem lub od razu posypać np. solą lub sezamem
4. Świderki
– użyj ciasta drożdżowego z nieco większym dodatkiem cukru niż do obwarzanków, możesz ewentualnie dodać również jaja
– formuj wałeczki długości 40-45 cm, złóż na połowę i skręć; następnie lekko rozciągnij i pozostaw skręcone warkocze
– po obgotowaniu, ale przed wypiekiem, posmaruj ciasto masą jajową i posyp makiem
5. Bajgle
– rodzaj pieczywa sporządzanego z ciasta drożdżowego – zajrzyj do naszego sprawdzonego przepisu
– kęsy formuj w okrągłe bułeczki, w których wycinaj okrągły otwór na środku
– po obgotowaniu i ułożeniu na blasze, posmaruje je i posyp np. sezamem i siemieniem lnianym
6. Paluszki
– na ogół są produkowane na zmechanizowanych liniach produkcyjnych z ciasta z dodatkiem chemicznych środków spulchniających
– długie sznureczki ciasta, po przejściu przez gorącą kąpiel wodną z dodatkiem sody, tnie się na krótkie odcinki, a następnie wypieka w piecach przelotowych