Konkurs Bake & Play – edukacja pasjonatów cukiernictwa oraz inicjatywa wspierająca młode talenty

Konkurs Bake & Play - Edukacja Pasjonatów Cukiernictwa i Inicjatywa Wspierająca Młode Talenty

Znamy finalistów VI edycji Konkursu dla Młodych Cukierników Bake & Play! W pierwszym etapie pokonali dziesiątki konkurentów, zachwycając jury swoimi umiejętnościami i kreatywnością. Kropkę nad i młodzi cukiernicy postawili podczas specjalnego dwudniowego finału. – Cała szóstka finalistów sprawiła nam ogromny prezent urodzinowy – podsumował Jacek Zięba, jeden z jurorów konkursu. – Ich zapał, zaangażowanie, chęć do nauki i bardzo wysoki poziom, który już teraz prezentują mimo tak młodego wieku, to dla nas – twórców Akademii Mistrza – dowód, że nasza praca przynosi wymierne rezultaty i możemy z optymizmem myśleć o przyszłości branży cukierniczo-piekarniczej.

Specjalna edycja konkursu

VI edycja konkursu Bake & Play, z pewnością zasługuje na miano wyjątkowej. Po raz pierwszy konkurs podzieliliśmy na dwa etapy, a uczestnicy, którzy dotarli do drugiego, mieli okazję zmierzyć się ze sobą bezpośrednio, podczas finału rozegranego w Warsaw Academy of Pastry Arts. Już sam udział w tym wydarzeniu był dla młodych adeptów sztuki cukierniczej ogromnym wydarzeniem.

VI edycja naszej zabawy jest częścią obchodów 15-lecia istnienia Akademii Mistrza – projektu powołanego przez zespół marketingu produktów profesjonalnych Bunge w Polsce (dawnej Kruszwicy), którego celem jest podnoszenie kwalifikacji zawodowych cukierników, promowanie branży oraz wspieranie cukierniczych i piekarniczych biznesów – wyjaśnia Jacek Zięba. – Zależało nam więc, by tegoroczni finaliści nie tylko mogli cieszyć się ze swoich osiągnąć, ale dodatkowo zdobyć nowe umiejętności i zrobić pierwszy krok do cukierniczego świata. Finał połączyliśmy więc z wyjątkowym szkoleniem, poprowadzonym przez Mistrza Świata w Cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego, który od samego początku związany jest z Akademią Mistrza. W tym czasie poprowadził dziesiątki szkoleń zarówno dla zawodowych cukierników, jak i młodych ludzi, którzy marzą o pracy w tym zawodzie – opowiada Jacek Zięba z Bunge.

Konkurs podzielony na II etapy

Ten cel z pewnością udało się osiągnąć. Podczas pierwszego dnia w Warszawie mistrz Chojnowski wprowadzał szóstkę finalistów (Wiktoria Dębiak, Mateusz Kowalski, Karolina Pach, Julia Ratajczak, Alicja Trólka i Ada Suchecka) w tajniki pracy z czekoladą. Młodzi ludzie uczyli się własnoręcznie temperować czekoladę, wykonywać praliny, dekoracje i napisy. Okazję do wykorzystania zdobytej wiedzy uczestnicy konkursu mieli już następnego dnia, podczas finału Bake & Play. – Cała grupa spisała się świetnie – relacjonuje Mieczysław Chojnowski. – Bardzo trudno było nam wyłonić zwycięzców, bo wszystkie prace, które przygotowali uczestnicy były naprawdę wyjątkowe. Moim zdaniem, wszyscy mogą czuć się zwycięzcami i wróżę wszystkim piękną cukierniczą przyszłość. Mam nadzieję, że zostaną w zawodzie i razem z Akademią Mistrza będą rozwijać polskie cukiernictwo, stale podnosząc jego poziom – dodaje Mistrz Cukiernictwa.

Wsparcie branży cukierniczej

Konkurs dla Młodych Cukierników Bake & Play to jeden z flagowych projektów Akademii Mistrza, ale oczywiście nie jedyny. – Od początku chcieliśmy, by nasza Akademia była miejscem, które patrzy na branżę cukierniczo-piekarniczą z szerokiej perspektywy i oferuje jej przedstawicielom wszelkie możliwe wsparcie, jednocześnie będąc źródłem inspiracji i platformą wymiany doświadczeń – opowiada Katarzyna Noga, szefowa marketingu B2B, Bunge w Polsce. – Jako lider wśród producentów tłuszczów spożywczych w Polsce czujemy się częścią tej społeczności i chcemy, by nasze działania miały realny, pozytywny wpływ na jej rozwój. Projektów, które realizujemy już od 15 lat, nie wymyśliliśmy sobie za biurkiem – powstały na skutek setek, a może i tysięcy rozmów z naszymi klientami, współpracownikami i partnerami biznesowymi. Wypracowaliśmy je razem, diagnozując problemy, z którymi cukiernicy i piekarze zmagają się każdego dnia. Poszczególne działania Akademii Mistrza to nasza odpowiedź na konkretne potrzeby przedsiębiorców. I właśnie to – moim zdaniem – jest największą siłą Akademii – dodaje Katarzyna Noga.

Przez 15 lat istnienia Akademii Mistrza, w realizowanych przez nią projektach wzięło udział kilka tysięcy osób. Cukiernicy przede wszystkim uczestniczyli w szkoleniach podnoszących ich kwalifikacje zawodowe. Pracownicy administracyjni i właściciele zakładów najchętniej korzystają z kolei ze szkoleń biznesowych, odbywających się m.in. w ramach „Podwieczorków z Akademią Mistrza” czy Akademii Mistrza Biznesu – nowoczesnej, edukacyjnej platformy e-learningowej, za pośrednictwem której można zdobyć praktyczną wiedzę z zakresu finansów, prawa, sprzedaży czy marketingu.

Ogromną popularnością zawsze cieszyły się też Spotkania z Maestro. Na pokazach światowych gwiazd cukierniczych, które na zaproszenie Akademii przyjeżdżały do Polski, zjeżdżali się cukiernicy z całego kraju. To prawdziwe cukiernicze święto, które integruje całą społeczność skupioną wokół Akademii.

Wyróżnienie młodych talentów

Konkurs Bake & Play, podobnie jak szkolenia dla szkół, to projekt skierowany do młodych ludzi. – To w dużej mierze od nich zależy kierunek, w którym rozwinie się branża. Im więcej cukierników z pasją, wiedzą, chęcią przekraczania granic i szukania nowych smaków, ale też doskonalą znajomością cukierniczych technik i mocną tradycyjną bazą, tym piękniej ta nasza cukiernicza przyszłość będzie wyglądać – ocenia Jacek Zięba. – Dlatego tak wysoki poziom w konkursie Bake & Play to dla nas powód do ogromnej radości, o czym świadczy również fakt, że zdecydowaliśmy się przyznać ex aequo dwa drugie miejsca! Zwycięzcom, finalistom i wszystkim uczestnikom VI edycji serdecznie gratulujemy i już dziś zapraszamy do zabawy za rok!

Laureaci VI edycji konkursu Bake & Play:
1 miejsce – Julia Ratajczak
2 miejsce ex aequo – Wiktoria Dębiak i Karolina Pach