Konkurs cukierniczy Bake & Play - edycja II
Cukiernictwo to nie tylko praca. To także pasja. Sztuka. Styl życia. Jesteśmy o tym przekonani i wierzymy, że możemy przekonać o tym także innych. Zwłaszcza młodych ludzi, którzy dopiero zaczynają swoją słodką przygodę z tą branżą. Już niedługo, to właśnie od nich będzie zależało czy cukiernictwo i sam zawód cukiernika będzie się rozwijać. Czy stanie się tak modny, przyszłościowy i prestiżowy jak zawód kucharza. W Akademii Mistrza w to wierzymy.
Rozwój cukiernictwa
Konkurs Bake & Play, to kolejna inicjatywa podejmowana w ramach projektu Akademia Mistrza. Wcześniejsza ciesząca się ogromnym powodzeniem – Akademia Mistrza dla Szkół – zyskała wielką aprobatę nauczycieli, którzy bardzo aktywnie wspierali nasze działania. W ramach tego projektu dwóch cukierniczych mistrzów Mieczysław Chojnowski i Michał Kumur, prowadzili warsztaty dla uczniów dwunastu szkół, podczas których młodzi ludzie uczyli się techniki pracy z karmelem i czekoladą.
– Marzę o tym, by za kilka lat zawód cukiernika był równie pożądany, szanowany i atrakcyjny, jak zawód kucharza. I wiem, że jest to możliwe. Wszystko zależy od nas. Od tego czy cukiernicy, nauczyciele zawodu i firmy związane z tą branżą podejmą wspólny wysiłek, by promować cukiernictwo i wychowywać nowe pokolenie, które będzie mogło się pochwalić umiejętnościami na najwyższym światowym poziomie – przekonuje Jacek Zięba z ZT Kruszwica. – W ramach naszych projektów staramy się też przypominać, a czasem pokazywać młodym cukiernikom, że nasza praca nie kończy się na przygotowywaniu pączków czy drożdżówek. To znacznie więcej. Cukiernictwo jest sztuką – a nasze wyroby powinny być największą nagrodą dla podniebienia – dodaje pomysłodawca konkursu.
Jeden konkurs Bake & Play z pewnością nie wpłynie na rozwój branży cukierniczej, ani zwiększenie prestiżu tego zawodu. Może być jednak pierwszym krokiem do tego celu. Dla młodych ludzi jest też doskonałą okazją, do pokazania swojej kreatywności, talentu i umiejętności światu. Dlatego warto wziąć w nim udział.
Wszystkie informacje na temat konkursu dostępne są na stronie www.akademiamistrza.pl/bakeandplay.
Pierwszy krok do sukcesu
Ciekawe wyzwania, fantastyczne nagrody rzeczowe i możliwość spotkania z Mistrzem Świata w Cukiernictwie – to wszystko daje udział w konkursie Bake & Play. W zmaganiach mogą wziąć udział wszyscy młodzi entuzjaści cukiernictwa, którzy nie ukończyli 21 roku życia. – Zapraszamy przede wszystkim uczniów klas o profilu cukierniczym czy piekarniczym, ale także blogerów związanych z tą tematyką i młodzież, która zajmuje się cukiernictwem amatorsko – mówi Jacek Zięba, technolog żywności z ZT Kruszwica organizatora konkursu.
Nowa edycja, nowe zasady
To już druga edycja konkursu. – Na podstawie wcześniejszych doświadczeń postanowiliśmy wprowadzić kilka zmian. Przede wszystkim uprościliśmy zasady i skróciliśmy czas trwania konkursu – opowiada Justyna Łukasik z firmy Warsztat PR, koordynatora konkursu. – Bake & Play w nowej odsłonie jest zdecydowanie lepiej dopasowane do potrzeb i zainteresowań młodych ludzi, którzy żyją szybko i na wysokich obrotach. Jestem pewna, że ta formuła będzie im odpowiadać. Z jednej strony daje bowiem doskonałą okazję, by mogli się wykazać, a z drugiej nie zmusza ich do działania na wielu etapach i wielotygodniowych oczekiwań na efekt ich pracy.
W tej edycji młodzi cukiernicy będą mieli do wykonania dwa słodkie przysmaki, które należy sfotografować, a zdjęcia wraz z opisem umieścić na stronie konkursu – Bake & Play.
Zadania niespodzianki
– Pierwsza praca – deser, tort lub ciasto – ma temat „Kraina Lodu”. To jedyna podpowiedź na jaką mogą liczyć uczestnicy – tłumaczy Jacek Zięba. – Sam jestem ciekawy, jakie skojarzenia przyjdą do głowy uczestnikom. A właśnie ich kreatywność i nowatorskie podejście do słodkości, będzie – poza umiejętnościami zawodowymi – najbardziej przez ceniona przez jury. Do przygotowania tej pracy trzeba użyć przynajmniej jednego z podanych składników obowiązkowych: cytryny, limonki, mięty lub chili – dodaje pomysłodawca konkursu. – Druga praca ma charakter dowolny. Nie narzucamy ani techniki, ani składników. Temat też jest bardzo szeroki: „Słodka eksplozja czyli Sylwester 2015/2016”.
Prace należy zamieszczać na stronie www.akademiamistrza.pl/bakeandplay do 13 grudnia. Wszystkie zostaną ocenione przez pięcioosobowe jury, pod przewodnictwem Mistrza Świata w cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na stronie konkursu do 22 grudnia.
Prace będą oceniane także przez internautów, którzy zarejestrują się na stronie www.akademiamistrza.pl. Zdobywca największej liczby „polubień” otrzyma nagrodę publiczności.
Uczestnicy i ich opiekunowie
Głównym celem konkursu jest przede wszystkim stworzenie szansy rozwoju młodym cukiernikom i pokazanie ich talentu światu. Jednak równie ważne jest mobilizowanie całego środowiska do rozwijania i promowania branży. – Mamy wielką nadzieję, że zarówno nauczyciele przedmiotów zawodowych, jak i opiekunowie praktyk oraz właściciele zakładów piekarniczo-cukierniczych zaangażują się w naszą zabawę. Bez ich wsparcia i podpowiedzi wielu młodych ludzi nie będzie umiało poradzić sobie z tymi zadaniami, a przede wszystkim nie starczy im odwagi czy możliwości (np. z powodu braku dostępu do sprzętu) – tłumaczy Jacek Zięba. – Dlatego zachęcam, by jako mistrzowie, mentorzy, nauczyciele, wychowujący przyszłe pokolenia cukierników, wsparli swoich podopiecznych, a nawet przekonali ich do wzięcia udziału w zabawie.
Wielkie wyzwania, wspaniałe nagrody
Fantastyczne nagrody czekają nie tylko dla uczestników, ale także na ich mentorów.
Na laureatów Bake & Play czekają:
smartfon Samsung S5,
słuchawki Monster Beats,
tablet Lenovo,
selfie stick.
Zwycięzcy i ich opiekunowie wezmą też udział w warsztatach prowadzonych przez Mistrza Świata w Cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego. Szkoły i zakłady, które najbardziej zaangażują się w projekt mogą też liczyć na przygotowany przez ZT Kruszwica zapas margaryn.
Zobacz wszytskie prace Justyny – laureatki pierwszej edycji konkursu Bake & Play:
Zobacz również
Zapisz się do newslettera
Dołącz do najlepiej poinformowanych w branży