Maestro Sol – frytura do zadań specjalnych
Maestro Sol to płynne medium smażalnicze skomponowane z olejów roślinnych: słonecznika wysokooleinowego, rzepaku i palmy. Umożliwia szybkie i efektywne smażenie, jest wydajna i odporna na działanie wysokich temperatur. Nie wpływa na smak wyrobów, dzięki czemu może być z powodzeniem stosowana w produkcji wymagającej głębokiego smażenia.
Wydajność i odporność na wysokie temperatury
Profesjonalny tłuszcz do głębokiego smażenia Maestro Sol wyróżnia się wysoką wydajnością. Czas bezpiecznego użytkowania jest wydłużony nawet o 40% w stosunku do standardowych frytur palmowych.
Dodatkowo ograniczona absorpcja tłuszczu przez smażone potrawy oznacza mniejsze jego ubytki. Maestro Sol jest trwała i odporna na niekorzystne przemiany, które mogą zachodzić podczas długotrwałego smażenia.
To wszystko przekłada się na satysfakcjonującą efektywność kosztową stosowania frytury w produkcji.
Mistrzowski komfort pracy
Wysoki punkt dymienia (powyżej 235℃) sprawia, że utrzymanie pożądanej temperatury smażenia jest proste, a sam proces komfortowy dla pracownika. Dzięki płynnej formie czas niezbędny do rozgrzania tłuszczu jest krótszy, a jego filtrowanie łatwiejsze.
Neutralna dla smażonych produktów
Frytura Maestro Sol nie wpływa na smak, ani aromat wyrobów, które są w niej smażone. Wydobywa naturalny charakter dań wytrawnych oraz słodkich.
Dzięki niskiej absorpcji tłuszczu w trakcie smażenia gotowe potrawy są lżejsze i mniej kaloryczne. Pączek czy faworki wyróżniają się złocistą barwą i pożądaną chrupkością. Dodatkowo płynna konsystencja frytury sprawia, że na ostudzonych wyrobach nie tworzy się nieapetyczna tłusta warstwa.
Bezpieczeństwo i wartości żywieniowe frytury
Maestro Sol została wyprodukowana na bazie naturalnych składników najwyższej jakości: oleju słonecznikowego wysokooleinowego, oleju rzepakowego oraz tłuszczu palmowego pochodzącego z certyfikowanych upraw Mass Balance. Odpowiednio dobrane proporcje składników zapewniają uniwersalność i bardzo dobre parametry użytkowe.
Produkt nie zawiera izomerów trans ani tłuszczów uwodornionych. Jest również wolny od GMO, konserwantów i najczęściej alergizujących składników.
Używanie Maestro Sol – frytura w praktyce
Tłuszcz stosowany do smażenia przenika do ciasta i w znacznym stopniu decyduje o jego kaloryczności jak i wartości odżywczej. Nieprawidłowo dobrany może wpływać negatywnie na smak, zapach czy kolor usmażonego wyrobu. Dlatego tak ważne jest, aby sięgać po produkty najwyższej jakości, o doskonałych parametrach użytkowych oraz zachowujące neutralność smakową i aromatyczną.
Frytura Maestro Sol to tłuszcz do zadań specjalnych – ma bardzo szeroki wachlarz zastosowań i może być używana do smażenia zarówno dań wytrawnych, jak i słodkich. Spełnia oczekiwania najbardziej wymagających profesjonalistów, którzy decydują się na jej zastosowanie do produkcji m.in. pączków, faworków czy ciastek liońskich. Pozwala zachować pełną kontrolę nad procesem smażenia w optymalnej temperaturze, minimalizując ryzyko niedosmażenia i przypalenia wyrobów oraz ograniczając ilość tłuszczu absorbowanego przez produkt.
Sprawdź również
Zapisz się do newslettera
Dołącz do najlepiej poinformowanych w branży