Pomysł na biznes – Cukiernia bez cukru FIT i KETO. Rozmowa z Iwoną Gajewską
Potrzeby jako źródło pomysłu na biznes
Cukiernia bez cukru – skąd ta idea?
Pomysł wyrósł z potrzeby własnej. Od dzieciństwa cierpię na insulinooporność, stwierdziłam to, będąc już osobą dorosłą. Mimo starań i wyrzeczeń, walka o zdrowie i smukłą sylwetkę była bardzo nierówna.
Zgłębiając tajniki ludzkiej biochemii, rozpoczęłam własną drogę, zupełnie wykluczając z diety cukry i znacząco ograniczając węglowodany. Pożegnałam się z mąkami, owocami o wysokim IG i produktami przetworzonymi. W ich miejsce wprowadziłam orzechy, oleje i oliwy, dobre białko i świeże warzywa w tym sałaty. Na efekty nie musiałam długo czekać. Samopoczucie, stan zdrowia, sylwetka odmienione jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.
Zaczęłam komponować słodkości z tychże dopuszczalnych składników. Zamiast mąki zbożowej wykorzystuję migdałową, kokosową, konjak, inulinę, łuskę babki jajowatej, mielone siemię lniane czy błonnik owsiany. Do tego owoce z niskim IG czyli wszelkie jagodowe, maliny, truskawki. Z nich powstają frużeliny zagęszczone pektyną cytrusową. Kremy to kwestia nieskończona, ograniczeniem może być tylko wyobraźnia...
Czy dostrzegasz w swojej okolicy rosnące zainteresowanie dietami wykluczeniowymi?
Tak. Początkowo zakładałam, że cukiernia bez cukru będzie głównie nastawiona na potrzeby diabetyków i osób niestosujących cukru jako słodzidła. Szybko jednak rozszerzyliśmy ofertę o wyroby z mieszanek bezglutenowych i produkty dla miłośników diety keto, czyli wysokotłuszczowej a niskowęglowodanowej czy LowCarb właśnie.
Kto jest głównym klientem, dla jakiego konsumenta jest to oferta?
Nasza klientela jest bardzo zróżnicowana. Odwiedzają nas młodzi fani stylu fit, kobiety dbające o linię, dorośli mający problemy ze stabilnym poziomem glukozy we krwi, osoby z zaburzeniami metabolicznymi czy zwyczajnie wszyscy, dla których najważniejsze są: prosty skład, brak polepszaczy, eliminacja zbędnych kalorii.
Przeboje wege cukiernictwa – klasyka na nowo czy odejście od tradycji?
Po jakiego typu wyroby/wypieki klienci najchętniej sięgają?
Rządzi klasyka: serniki, szarlotki, karpatki, eklery, ptysie, pierniki, ale także nasze wersje popularnych ciast tortowych np. Rafaello, tiramisu czy deserowych jak makowe ciasto japońskie, marchewkowe z mielonych migdałów, pianka porzeczkowa. Mamy też kilka naszych własnych realizacji, które cieszą się dużym zainteresowaniem: pączkoburgery, drożdżowce z jabłkami, makiem, budyniem, budyniowiec z wiśniami, torciki na biszkopcie orzechowym.
Jaki jest wasz ulubiony wyrób/wypiek?
Zdecydowanie największej kreatywności wymagały nasze pomysły na tortowe ciacha: tropikalne – z mango i ananasem oraz galaretką egzotyczną, Niebo w gębie – z musem truskawkowym i kremem budyniowo-śmietanowym, a także torciki na bazie biszkoptu z mąki migdałowej z kremem orzechowym, chałwowym, kawowym czy owocowym. Ja osobiście najbardziej cenię bezmączne produkty, czyli ciasto makowe, piankę z czarnej porzeczki, torciki migdałowe i kruche ciacha XL z mielonych migdałów.
Jakie wypieki były hitami w 2022 roku?
Hitem okazały się nasze pączkoburgery! Wersja okrągła z kremem mascarpone, frużeliną i świeżymi owocami lub wersja podłużna z kremem budyniowym i owocami. Zwykły pączek nabiera zupełnie innego wymiaru: to fuzja smaków! Wyglądają imponująco i smakują obłędnie.
Czy oferujecie tylko wypieki z diety wykluczającej czy również te tradycyjne, bazujące na mące pszennej i cukrze?
Po tradycyjne, czyli cukrowe wypieki zapraszamy do innych cukierni, których jest naprawdę dużo... Jesteśmy ukierunkowani na bezcukrowe wypieki, bo wiemy, że cukier nie krzepi i nie sprzyja zdrowiu, za to jest przyczyną wielu przykrych dolegliwości, z których nawet nie zdajemy sobie sprawy. Na zamówienie klientów wykonujemy też wersje bez laktozy, bez kazeiny, bez glutenu, czego nie proponują tradycyjne cukiernie.
Wyzwania, jakie stoją przed nietypową cukiernią
Jak promujecie swój biznes, żeby dotrzeć do wybranej, tak specyficznej grupy?
Przed otwarciem cukierni do akcji ruszyły ulotki, info w mediach, FB i... poczta pantoflowa. Teraz przygotowujemy się do otwarcia konta na TikToku i sklepu internetowego, czyli cukierni online. Może uda się dotrzeć do zainteresowanych naszą ofertą w innych częściach kraju.
Jak wypadają koszty prowadzenia takiej działalności w porównaniu do „normalnej” cukierni?
Surowce, z których korzystamy, są znacznie droższe niż zwykle używane w cukierniach. Dla przykładu 1 kg cukru to około 5 zł, a 1 kg erytrytolu, na którym głównie pracujemy, to 25 zł. Mąka migdałowa kosztuje 10 razy tyle co pszenna... Mimo wszystko staramy się zachowywać rozsądne ceny, porównywalne do tych ze zwyczajnych cukierni, co potwierdzają nasi klienci.
Dziękuję za rozmowę!
Wśród przepisów Akademii Mistrza znajdziesz wypieki i desery odpowiednie dla osób na dietach wykluczeniowych. Sprawdź nasze propozycje: ciasta bezglutenowe, słodkości odpowiednie dla wegan.
Sprawdź również
Zapisz się do newslettera
Dołącz do najlepiej poinformowanych w branży