Regionalne inspiracje – Sękacz Kociewski

Sękacz – historia i ciekawostki

Historia Sękacza

W ramach cyklu regionalne inspiracje tym razem zapraszamy w świat sękaczy, gdzie kolebką tego wyrobu jest Podlasie.

Dawniej był to wykwintny wypiek, który królował na zamożnych dworach tego regionu. Opiekanie sękaczy rozpoczęło się w Prusach. W Polsce przygotowywano go głównie na Podlasiu. Raczyła się nim sama Królowa Bona, wizytując ten region.

Skąd oryginalny kształt sękacza? W wyniku polewania rożna kolejnymi warstwami ciasta, w przekroju sękacza widoczne są warstwy jasnego ciasta przedzielone ciemnymi warstewkami ciasta spieczonego, co przypomina słoje roczne w pniu drzewa.

Jak wypieka się Sękacz?

Jeżeli nie miałaś/eś okazji spróbować lub samodzielnie podjąć się produkcji przypomnimy – sękacz to wypiek cukierniczy z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, pieczonego nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie wałka. Wyróżnia go złocisto-żółty kolor i sęki inaczej zwane soplami.

W ramach cyklu regionalne inspiracje tym razem kilka ciekawostek o Sękaczu Kociewskim z Pelplina zdradza sam właściciel Piekarni-Ciastkarni MELER – Pan Leszek Meler.

Co wyróżnia Sękacz Kociewski?

Swój wyjątkowy smak oraz długotrwałą świeżość zawdzięcza wielogodzinnej, perfekcyjnej obróbce cieplnej – jest opiekany na żywym ogniu! Niezwykle istotna jest unikalna receptura opierająca się na „bogatych” składnikach – aby stworzyć dwa sękacze, które widnieją na zdjęciu, potrzeba było aż 220 sztuk jaj i 3 kg masła. Niezastąpione jest również wieloletnie doświadczenie cukierników, którzy w każdą kolejną, żmudnie wypiekaną warstwę sękacza, wkładają swoje serce. Ponadto, ciasto to powstaje na bazie unikalnej receptury, która została opatentowana, a prace nad jej doskonaleniem trwały 12 lat! Dzięki temu Sękacz Kociewski z Pelplina ma tak oryginalny, piękny wygląd i doskonały świeży smak. Sękacz jest wypiekiem, który charakteryzuje się wyjątkową trwałością i posiada zastrzeżony znak towarowy.

Jesteśmy pewni, że ten wyjątkowy wypiek dodaje świetności wszelkiego rodzaju uroczystościom, spotkaniom lub małym chwilom tylko dla siebie.