Regionalne inspiracje – Sękacz Kociewski
Historia Sękacza
W ramach cyklu regionalne inspiracje tym razem zapraszamy w świat sękaczy, gdzie kolebką tego wyrobu jest Podlasie.
Dawniej był to wykwintny wypiek, który królował na zamożnych dworach tego regionu. Opiekanie sękaczy rozpoczęło się w Prusach. W Polsce przygotowywano go głównie na Podlasiu. Raczyła się nim sama Królowa Bona, wizytując ten region.
Skąd oryginalny kształt sękacza? W wyniku polewania rożna kolejnymi warstwami ciasta, w przekroju sękacza widoczne są warstwy jasnego ciasta przedzielone ciemnymi warstewkami ciasta spieczonego, co przypomina słoje roczne w pniu drzewa.
Jak wypieka się Sękacz?
Jeżeli nie miałaś/eś okazji spróbować lub samodzielnie podjąć się produkcji przypomnimy - sękacz to wypiek cukierniczy z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, pieczonego nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie wałka. Wyróżnia go złocisto-żółty kolor i sęki inaczej zwane soplami.
W ramach cyklu regionalne inspiracje tym razem kilka ciekawostek o Sękaczu Kociewskim z Pelplina zdradza sam właściciel Piekarni-Ciastkarni MELER - Pan Leszek Meler.
Co wyróżnia Sękacz Kociewski?
Swój wyjątkowy smak oraz długotrwałą świeżość zawdzięcza wielogodzinnej, perfekcyjnej obróbce cieplnej - jest opiekany na żywym ogniu! Niezwykle istotna jest unikalna receptura opierająca się na „bogatych” składnikach - aby stworzyć dwa sękacze, które widnieją na zdjęciu, potrzeba było aż 220 sztuk jaj i 3 kg masła. Niezastąpione jest również wieloletnie doświadczenie cukierników, którzy w każdą kolejną, żmudnie wypiekaną warstwę sękacza, wkładają swoje serce. Ponadto, ciasto to powstaje na bazie unikalnej receptury, która została opatentowana, a prace nad jej doskonaleniem trwały 12 lat! Dzięki temu Sękacz Kociewski z Pelplina ma tak oryginalny, piękny wygląd i doskonały świeży smak. Sękacz jest wypiekiem, który charakteryzuje się wyjątkową trwałością i posiada zastrzeżony znak towarowy.
Jesteśmy pewni, że ten wyjątkowy wypiek dodaje świetności wszelkiego rodzaju uroczystościom, spotkaniom lub małym chwilom tylko dla siebie.
Zobacz również
Zapisz się do newslettera
Dołącz do najlepiej poinformowanych w branży