Czym kierować się przy wyborze ekspresu automatycznego?
Kawa to bardzo ciekawa forma urozmaicenia oferty każdej piekarni lub cukierni, dzięki której łatwo o dotarcie do większej grupy klientów i tym samym – zwiększenie wysokości paragonów. Ze względu na wolumen sprzedaży kawy, który już jest znaczący, a wciąż rośnie – celebracja i konsumpcja napojów na jej bazie sprawia, że pokaźna część konsumentów nie wyobraża sobie bez niej życia. Wybór odpowiedniego ekspresu, który spełni Twoje zapotrzebowanie, wymaga odpowiedzi na kilka zagadnień. Dlatego też, o wszystkich szczegółach i ważnych aspektach, rozmawialiśmy z firmą Primulator Polska, która od ponad 30 lat koncentruje się na zapewnieniu najwyższej jakości koncepcji i rozwiązań B2B dla sektora HoReCa. Jeżeli poszukujesz rozwiązań czy nowego sprzętu do swojej pracowni – odwiedź
stronę https://www.primulator.pl.
Z poniższego tekstu poznasz podstawy kawowych prawideł - dowiesz się, na co zwrócić uwagę
wybierając profesjonalny automatyczny ekspres, co odróżnia poszczególne modele i co jest kluczowe, aby usatysfakcjonować swoich potencjalnych klientów. Sprawdzimy również, do jakiego biznesu najlepiej pasuje ekspres automatyczny, co kryje się za pojęciem „wydajność urządzeń do kawy” oraz jakich błędów nie popełnić przy wyborze urządzenia, aby nie było problemów z późniejszym podłączeniem go w miejscu docelowym. Doradzimy Ci również w temacie ilości młynków, napojów czekoladowych, a także opiszemy systemy mleczne, która są istotne ze względu na ilość spożywanych napojów kawowych z mlekiem i jego zamiennikami (ich udział to już ok. 80%!).
Dlaczego ekspres automatyczny to ciekawe poszerzenie oferty?
Podczas wyboru ekspresu do swojej piekarni lub cukierni dobrze jest pamiętać, że bardzo często będzie to „serce biznesu” – tzw. „money maker”. Mimo że zakup tego typu sprzętu stanowi inwestycję, w przypadku odpowiedniego zaplanowania z pewnością szybko się zwróci i zacznie generować oczekiwane wpływy. Przy pomocy jednego urządzenia jednocześnie zyskamy nowe źródło dochodu, a także zwiększenie średniego rachunku klienta.
Co więcej, ze względu na swoją łatwość w obsłudze, świetnie sprawdzi się w miejscach, gdzie nie ma odpowiednio wyszkolonego personelu. Obecnie można wręcz przyjąć, że istotność posiadania w ofercie ekspresu automatycznego jest niepodważalna. Jedynie od naszej kreatywności i biznesowych priorytetów zależy, czy będziemy częstowali naszych klientów dobrą kawą.
Wydajność profesjonalnego ekspresu do kawy – na co zwrócić uwagę?
Zanim zakupisz ekspres automatyczny, rozważ dokładnie ile kaw dziennie będzie sprzedawało Twoje urządzenie oraz jaką ofertę przedstawisz swoim klientom. Profesjonalne ekspresy przygotowane są do pracy w trybie samoobsługi, więc pracować mogą wszędzie, ale ich dzienna wydajność uwarunkowana jest już od konkretnego modelu. Z tego względu rekomendujemy wykonanie prostej symulacji, która pozwoli określić, ile osób i jak często będzie korzystać z urządzenia i tym samym – dobrać odpowiednią wydajność. W ten sposób zapewnisz sobie dodatkową oszczędność – zarówno czasu, jak i środków. Tutaj podkreślimy również, jak ważne są regularne przeglądy i wymiana części, które tego wymagają, przy pomocy fachowca. Dzięki takiemu działaniu uzyskamy stabilną i bezawaryjną pracę, a co za tym idzie zadowolenie klienta i brak strat wywołanych przerwą w obsłudze. Regularne przeglądy wydłużą również żywotność urządzenia.
Jakie modele ekspresów do kawy wybrać do piekarni lub cukierni?
Na rynku dostępne są setki modeli ekspresów automatycznych o różnej wydajności i przeznaczeniu. Przy wyborze pamiętaj przede wszystkim, aby sprzęt idealnie wpasował się w potrzeby Twojej piekarni lub cukierni – możesz zawsze skorzystać z pomocy ekspertów, którzy chętnie wesprą podjęcie odpowiedniej decyzji. W swojej ofercie Primulator Polska przedstawia wiele modeli – z pewnością jeden z nich będzie idealnie dopasowany do Twojego biznesu.
Podłączanie ekspresu – o czym pamiętać?
Przed zakupem ekspresu należy zwrócić uwagę na bardzo istotny temat - to dostęp do niezbędnych przyłączy wodno-kanalizacyjnych w miejscu, w którym będzie ustawiony ekspres. Ponieważ każdy lokal ma indywidualne możliwości adaptacyjne – do wyboru są ekspresy z zasilaniem wodnym i odpływem lub zbiornikiem na wodę. Oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. Ekspresy ze stałym przyłączem są praktycznie bezobsługowe, tzn. nie wymagają uzupełniania zbiornika na wodę, a także opróżniania tacki ociekowej. Natomiast wybór ekspresu ze zbiornikiem pozwala na umiejscowienie urządzenia niemal wszędzie, a jedynym warunkiem jest dostęp do gniazdka z prądem. Tego typu ekspresy automatyczne świetnie sprawdzą się przede wszystkim w miejscach, gdzie nie mamy możliwości podłączenia urządzenia do kanalizacji.
Ważne jest, aby decyzję o sposobie podłączenia podjąć przed zakupem sprzętu. Jeżeli rozważasz różne opcje lub masz w perspektywie zmianę/powiększenie lokalu, w którym uzyskasz dostęp do przyłącza wodno-kanalizacyjnego, pamiętaj, że możliwe są również rozwiązania hybrydowe, w których ekspres w podstawowej wersji jest na zbiornik, ale poprzez dodatkowy moduł, istnieje możliwość podpięcia go do sieci wodno-kanalizacyjnej. Jest to duże udogodnienie, szczególnie jeśli planujesz rozwój tej części swojej oferty.
Co poza kawą? Nowe możliwości, szersza oferta
Niektóre ekspresy automatyczne umożliwią nie tylko podawanie klasycznej kawy, ale również połączenie ze zbiornikiem na czekoladę. To świetne rozwiązanie, które pozwoli na rozbudowanie menu o nowe pozycje. W przypadku posiadania dwóch młynków – możemy tworzyć własne miksy kawowe, kreując niepowtarzalny smak. Możemy również wykorzystać taką opcję, w której jeden młynek ma kawę specjalnie pod napoje mleczne, a drugi jest do kaw czarnych. Dodając do tego czekoladę mamy możliwość serwowania napojów kawowych z dodatkiem czekolady lub samej czekolady na mleku, lub w wersji dla wegan, na wodzie. Podwójna ilość młynków to również dwukrotna ilość zbiorników na kawę (hopperów), które mogą się przydać w miejscach takich jak np. stacje benzynowe o dużej intensywności ruchu. Wiele zależy od naszej fantazji i możliwości lokalu.
Kawa a popularne zamienniki mleka
Ustaliliśmy już zapotrzebowanie i wydajność naszego ekspresu, ilość młynków i sposób jego podłączenia. Następnym krokiem będzie ustalenie, czy i jakie mleko lub jego zamienniki będziemy podawać. To bardzo ważny aspekt, który należy wziąć pod uwagę, ponieważ pozwoli nam na dotarcie do szerszej grupy klientów, którzy wykluczyli klasyczne mleko ze swojej diety. Ze względu na charakterystykę każdego mleka lub napoju należy zwrócić uwagę na system spieniania.
Wyróżniamy dwie możliwości - podstawowy system, który pozwoli spienić mleko wyłącznie na ciepło lub wersję, która umożliwi spienianie mleka na zimno lub na ciepło w zależności od ustawień, które zaprogramujemy na ekspresie. Jest to ciekawe rozwiązanie zwłaszcza dla miejsc, które w porze letniej chcą podać schłodzony napój kawowy.
Myślisz o rozszerzeniu swojej oferty o nowe produkty? Sprawdź zakładkę "Artykuły i porady", gdzie znajdziesz inspirujące treści od najnowszych trendów cukierniczych, po innowacyjne rozwiązania w kawiarniach. Zajrzyj również do „Receptur i technik" po sprawdzone przepisy naszych ekspertów na tradycyjne wypieki czy oryginalne desery i wypieki z całej Europy.
Sprawdź również
Zapisz się do newslettera
Dołącz do najlepiej poinformowanych w branży