- Strona główna
- Baza wiedzy
- Poradnik biznesowy
- Zmiany w prawie, podatkach oraz akcyzie w sektorze gastronomicznym w 2024 roku.
Zmiany w prawie, podatkach oraz akcyzie w sektorze gastronomicznym w 2024 roku
Rok 2024 przyniesie do sektorów cukierniczo-piekarniczego, hotelarskiego oraz gastronomicznego wiele niezwykle istotnych zmian. Jakie to zmiany i jak się na nie przygotować?
Obowiązek raportowania ESG
ESG (Environment, Social na Corporate Governance) są to standardy, których obowiązek przestrzegania mają przedsiębiorstwa. Celem standardów jest bardziej zrównoważony i odpowiedzialny rozwój. W praktyce jednak wprowadzenie standardów oznacza wielopłaszczyznową ocenę firm.
Na koncepcję standardów ESG składają się:
1) ochrona środowiska naturalnego – działania wpływające na zmniejszenie degradacji poprzez nadzór nad m.in. zużyciem energii, wykorzystaniem energii odnawialnej czy odpowiednim zagospodarowaniem odpadów;
2) społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa wobec pracowników i zewnętrznych partnerów – m.in. przestrzeganie praw pracownika, wdrożenie właściwych warunków pracy, uczciwa współpraca z dostawcami czy też walka z nierównościami;
3) ład korporacyjny – oznaczają wszelkie zasady, które regulują sposób zarządzania całą firmą oraz relacje między pracownikami i organami (np. zarządem i radą nadzorczą spółki). Zgodnie z założeniami, wszyscy interesariusze mają być traktowani równo, bez nadmiernego uprzywilejowania, czy też dyskryminowania.
Kogo zatem będą obowiązywały nowe regulacje?
Obowiązek raportowania – bo taki obowiązek będą miały przedsiębiorstwa, wprowadzany będzie w sposób stopniowy, a głównym kryterium jest liczba zatrudnionych pracowników.
W pierwszej kolejności CSRD dotyczyć będzie największych firm (liczących ponad 500 zatrudnionych pracowników). Termin dla największych przedsiębiorstw rusza od 1 stycznia 2024 roku, a pierwsze raporty będą musiały zostać przekazane w 2025 roku.
Kolejną grupę stanowią przedsiębiorstwa z ponad 250 pracownikami. Dla nich obowiązek sprawozdawczy wejdzie w życie 1 stycznia 2025 roku, a pierwszy raport złożą w 2026 roku.
W kontekście sektorów cukierniczo-piekarniczego, hotelarskiego oraz gastronomicznego mówimy najczęściej o małych i średnich przedsiębiorstwach – a takie przedsiębiorstwa będą miały najwięcej czasu na przygotowanie się do raportowania. Takie firmy dyrektywa obejmie 1 stycznia 2026 roku, a pierwsze raportowanie będzie datowane na 2027 rok. Co niezwykle ważne!! Małe oraz średnie przedsiębiorstwa mogą zrezygnować z publikowania informacji o zrównoważonym rozwoju, ale będą zobowiązane wyjaśnić, dlaczego tego nie zrobiły. Taką rezygnację można złożyć przez pierwsze dwa lata – do 2028 roku.
Ponadto obowiązek raportowania spoczywać będzie na przedsiębiorstwach o sumie aktywów powyżej 20 mln euro i przychodach powyżej 40 mln euro netto.
Zmiany w składkach na ubezpieczenie oraz zmiany w pensjach minimalnych
W 2024 roku nastąpi również wzrost minimalnego oraz przeciętnego wynagrodzenia co bezpośrednio przełoży się na wysoką podwyżkę składek na ubezpieczenie, w tym składki zdrowotnej, dla osób prowadzących działalność gospodarczą.
W obecnej strukturze prawnej, wysokość składki zdrowotnej obliczana jest od dochodu i zależy bezpośrednio od wybranej formy opodatkowania.
1) skala podatkowa (zasady ogólne) - składka zdrowotna wynosi 9 proc. dochodu przedsiębiorcy, ale nie może wynosić mniej niż 9 proc. minimalnego wynagrodzenia za pracę (do wyliczenia składki bierze się pod uwagę dochód za poprzedni miesiąc),
2) podatek liniowy - składka wynosi 4,9 proc. dochodu, przy czym nie może być niższa niż 9 proc. minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego na pierwszy dzień danego roku,
3) ryczałt od przychodów ewidencjonowanych - składka wynosi 9 proc. podstawy w zależności od progu przychodu rocznego - 60 proc., 100 proc. lub 180 proc. przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, włącznie z wypłatami z zysku, w IV kwartale roku poprzedniego,
4) karta podatkowa - składka wynosi 9 proc. minimalnego wynagrodzenia za pracę.
Rok 2024 przewidział dwie podwyżki wynagrodzenia minimalnego:
1) Od stycznia wyniesie ona 4242 zł brutto, co oznacza, że minimalna składka zdrowotna wyniesie 381,78 złotych.
2) Od lipca pensja minimalna wyniesie 4300 zł brutto – składka tym samym wyniesie 387 złotych.
Wzrost minimalnego wynagrodzenia za pracę od 1 stycznia 2024 r., do kwoty 4242 zł, oznacza zwiększenie o 752 zł w porównaniu do kwoty obowiązującej od 1 stycznia 2023 r. (3490 zł), co stanowi wzrost o 21,5 proc, natomiast podwyższenie płacy minimalnej od 1 lipca 2024 r. do 4300 zł oznacza wzrost o 700 zł w porównaniu do kwoty z 1 lipca 2023 r. (3600 zł), co stanowi wzrost o 19,4 proc.
Oczywiście wzrost płacy minimalnej ma wpływ na świadczenia pracownicze np. dodatek za pracę w porze nocnej, ale też odprawy, odszkodowania, postojowe etc.
Są to spore podwyżki i nie jest to niestety dobra nowina dla przedsiębiorstw sektorów cukierniczo-piekarniczego, hotelarskiego oraz gastronomicznego (lub jakichkolwiek innych sektorów zatrudniających pracowników).
Podwyższeniu podlegają również umowy cywilnoprawne – tym samym minimalna stawka godzinowa dla określonych umów cywilnoprawnych od 1 stycznia 2024 r., wynosząca 27,70 zł, oznacza wzrost o 4,9 zł w porównaniu do kwoty obowiązującej od 1 stycznia 2023 r., co stanowi wzrost o 21,5 proc. Podwyższenie minimalnej stawki godzinowej od 1 lipca 2024 r. do 28,10 zł oznacza wzrost o 4,6 zł w porównaniu do kwoty z 1 lipca 2023 r., co stanowi wzrost o 19,5 proc.
Ponadto, warto też zauważyć, iż pracownicy zostali począwszy od 28.09.2023 r całkowicie zwolnieni z opłat sądowych od pozwów w sprawach z zakresu prawa pracy.
Zmiany w akcyzie na alkohol
Kolejna ciekawa (choć również bolesna) zmiana dotykać będzie w szczególności sektorów cukierniczo- hotelarskiego oraz gastronomicznego, gdyż potwierdzone zostało, że od bieżącego roku akcyza na alkohol etylowy, piwo, wino, napoje fermentowane z wyłączeniem cydru i perry (cydr gruszkowy) oraz wyroby pośrednie wzrośnie o 5 proc., zgodnie z "mapą akcyzową". Oznacza to, że od jednego hektolitra czystego alkoholu etylowego zawartego w gotowym wyrobie stawka akcyzy od przyszłego roku wyniesie 7610 zł.
To nie koniec rewelacji! Akcyza na papierosy, tytoń do palenia oraz wyroby nowatorskie, czyli podgrzewany tytoń wzrośnie o 10 proc., co oznacza, że w przypadku papierosów za każde tysiąc sztuk akcyza wyniesie 276 zł i 32,05 proc. maksymalnej ceny detalicznej.
Ograniczenie plastiku, czyli opłata za opakowania z tworzyw sztucznych
Od początku bieżącego roku, w handlu i gastronomii (jak również w automatach sprzedających inne produkty), pobierane są opłaty za pojemniki i kubki z tworzyw sztucznych jednorazowego użytku, w które pakowana jest żywność oraz napoje.
Spore zmiany, które weszły już w życie (obowiązują od 1 stycznia br.) to rezultat znowelizowanej w 2023 r. ustawy obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej, której celem było wprowadzenie unijnych ograniczeń dotyczących stosowania wybranych produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych - w tym również wycofania niektórych produktów ze sprzedaży (dyrektywa single-use plastics – SUP).
Tym samym stawki opłaty za opakowania z tworzyw sztucznych zostały określone w rozporządzeniu na poziomie 20 groszy dla kubków na napoje oraz 25 groszy dla pojemników na żywność.
Powyższe rozwiązanie ma na celu zachęcenie kupujących do rezygnacji z nabywania plastikowych opakowań jednorazowego użytku na rzecz opakowań alternatywnych lub tych wielokrotnego użytku.
Ale to z pewnością nie koniec zmian na 2024 r. O kolejnych będziemy informować.
Sprawdź również
Zapisz się do newslettera
Dołącz do najlepiej poinformowanych w branży