Marta Truskolawska-Plichcińska
Miejsce pracy
Cukiernia „U Lecha” na Podlasiu. Na co dzień odpowiada za wprowadzenie nowych wyrobów w rodzinnej cukierni oraz kieruje działem dekoracji.
Specjalność
Specjalizuje się w zdobnictwie cukierniczym, szczególnie przy wykorzystaniu masy cukrowej.
Jak zaczęła swoją przygodę z cukiernictwem?
Miłością do cukiernictwa zaraził ją ojciec, Leszek, który był jej pierwszym nauczycielem i nadal jest najważniejszym mentorem.
Jak doskonali swój warsztat?
Poza praktyką w rodzinnej cukierni, uczestniczyła w wielu szkoleniach w Polsce i za granicą, z zakresu czekolady, karmelu, stylu angielskiego oraz lodów. Jest stałym współpracownikiem redakcji „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego”, gdzie publikuje instruktaże cukiernicze oraz artykuły na temat zarządzania przedsiębiorstwem.
Konkursy i targi cukiernicze
Wielokrotnie prowadziła pokazy cukiernicze na targach branżowych, szkolenia z zakresu zdobnictwa cukierniczego - dla doświadczonych cukierników i uczniów. Kilkukrotnie była członkiem jury w konkursach cukierniczych. Jako członek Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP reprezentuje je na międzynarodowych kongresach UIBC. Była także członkiem komitetów przygotowujących polskich reprezentantów na Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników (Sao Paulo 2012, Taipei 2014). Wielokrotnie reprezentowała Związek Rzemiosła Polskiego na spotkaniach UEPME dotyczących branży spożywczej.
Zdobyte nagrody
Mistrz Cukiernictwa