Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Wiesław Kucia

Wiesław Kucia

Uznany piekarz, cukiernik i technolog żywności z 15-letnim doświadczeniem. Właściciel autorskiej designerskiej Szkoły Artystycznej w Lublinie, która została stworzona z myślą o pasjonatach cukiernictwa, piekarstwa i sztuki kulinarnej. Laureat licznych konkursów krajowych i międzynarodowych, odnoszący sukcesy również za granicami kraju. Swoją wiedzę, umiejętności i doświadczenie w produkcji piekarskiej zdobywał wiele lat, tworząc artystyczne eksponaty i osiągając mistrzostwo w zdobieniu chlebów okolicznościowych.

Miejsce pracy

Własna działalność gospodarcza (szkoła Artystyczna Wiesław Kucia www.kucia.com.pl)

Specjalność

Szarlotka oraz chleb pytlowy. Tworzenie eksponatów, zdobienie chlebów okolicznościowych, dekoracje cukiernicze.

Jak zaczął swoją przygodę z cukiernictwem?

Jego przygoda z piekarstwem zaczęła się w szkole zawodowej, gdzie pod okiem Mistrza Leszka Gajosa zdobywał swoje umiejętności.

Jak doskonali swój warsztat?

Jeszcze w szkole zawodowej zaczął jeździć na krajowe i międzynarodowe konkursy piekarskie. Przez wiele lat zdobywał wiedzę, umiejętności i doświadczenie w produkcji piekarskiej. Jego pasją jest piekarstwo artystyczne. Uważnie śledzi trendy w zdobieniu tortów i produkcji roślin. Cały czas pogłębia wiedzę z zakresu czekolady, piekarnictwa oraz cukiernictwa, uczestnicząc w kursach, pokazach itp.

Konkursy i targi cukiernicze

Uczestniczył w piekarskich Mistrzostwach Świata Paryż – Francja w 2010 roku. Brał udział w piekarskim Pucharze Świata Rimini – Italia w 2009 roku.

Zdobyte nagrody

  • Srebrna Odznaka Kilińskiego za zasługi dla rzemiosła Polskiego

  • II miejsce w piekarskich Mistrzostwach Świata w Dusseldorfie w 2010 roku

  • II miejsce w międzynarodowych mistrzostwach piekarskich Dusseldorf – Niemcy, 2009 r.

  • III miejsce w mistrzostwach Świata Europain Paryż – Francja w 2008 roku

  • I miejsce w piekarskich mistrzostwach Lesaffre Europy środkowo-wschodniej, Poznań – Polska w 2007 roku.