Wiesław Kucia
Uznany piekarz, cukiernik i technolog żywności z 15-letnim doświadczeniem. Właściciel autorskiej designerskiej Szkoły Artystycznej w Lublinie, która została stworzona z myślą o pasjonatach cukiernictwa, piekarstwa i sztuki kulinarnej. Laureat licznych konkursów krajowych i międzynarodowych, odnoszący sukcesy również za granicami kraju. Swoją wiedzę, umiejętności i doświadczenie w produkcji piekarskiej zdobywał wiele lat, tworząc artystyczne eksponaty i osiągając mistrzostwo w zdobieniu chlebów okolicznościowych.
Miejsce pracy
Własna działalność gospodarcza (szkoła Artystyczna Wiesław Kucia www.kucia.com.pl)
Specjalność
Szarlotka oraz chleb pytlowy. Tworzenie eksponatów, zdobienie chlebów okolicznościowych, dekoracje cukiernicze.
Jak zaczął swoją przygodę z cukiernictwem?
Jego przygoda z piekarstwem zaczęła się w szkole zawodowej, gdzie pod okiem Mistrza Leszka Gajosa zdobywał swoje umiejętności.
Jak doskonali swój warsztat?
Jeszcze w szkole zawodowej zaczął jeździć na krajowe i międzynarodowe konkursy piekarskie. Przez wiele lat zdobywał wiedzę, umiejętności i doświadczenie w produkcji piekarskiej. Jego pasją jest piekarstwo artystyczne. Uważnie śledzi trendy w zdobieniu tortów i produkcji roślin. Cały czas pogłębia wiedzę z zakresu czekolady, piekarnictwa oraz cukiernictwa, uczestnicząc w kursach, pokazach itp.
Konkursy i targi cukiernicze
Uczestniczył w piekarskich Mistrzostwach Świata Paryż – Francja w 2010 roku. Brał udział w piekarskim Pucharze Świata Rimini – Italia w 2009 roku.
Zdobyte nagrody
Srebrna Odznaka Kilińskiego za zasługi dla rzemiosła Polskiego
II miejsce w piekarskich Mistrzostwach Świata w Dusseldorfie w 2010 roku
II miejsce w międzynarodowych mistrzostwach piekarskich Dusseldorf – Niemcy, 2009 r.
III miejsce w mistrzostwach Świata Europain Paryż – Francja w 2008 roku
I miejsce w piekarskich mistrzostwach Lesaffre Europy środkowo-wschodniej, Poznań – Polska w 2007 roku.