Pączki z konfiturą z pomarańczy Macieja Pisarka
Pączki… bez nich ciężko wyobrazić sobie Tłusty Czwartek. Przygotowanie idealnego pączka to zadanie o tyle trudne, że niemal każdy zna ten smak. Swoim przepisem na ten pyszny, nie tylko karnawałowy, przysmak podzielił się z nami Maciej Pisarek.
Receptura
Biga:
- mąka extra do wypieków drożdżowych200 g
- mleko150 g
- drożdże 2 g
Ciasto pączkowe:
- biga350 g
- mąka extra do wypieków drożdżowych350 g
- mleko 100 ml
- żółtka4 szt.
- drobny cukier50 g
- cukier waniliowy 10 g
- świeże drożdże 10 g
- masło 100 g
- cynamonszczypta
- sólszczypta
- spirytusłyżka
do smażenia: frytura Maestro Sol
Konfitura pomarańczowa:
- soczyste pomarańcze 1 kg
- drobny cukier żelujący 200 g
- wanilia1 laska
Technika wykonania
Pączek z konfiturą z pomarańczy - jak go zrobić?
Biga - przepis
Drożdże rozpuść w zimnym mleku i wymieszaj z mąką w misce. Lekko wyrób, uformuj kulę, przykryj i pozostawna 8 godzin w temp. pokojowej.
Przygotowanie pączków
Mąkę przesiej do dzieży robota kuchennego z nakładką do ciast drożdżowych lub do miski. Bigę odgazuj, pokrój na małe kawałki i dorzuć do mąki. Drożdże rozpuść w mleku i dodaj do mąki razem z cukrem, żółtkami i przyprawami.
W przypadku braku robota kuchennego, zarób ciasto w misce z pomocą łyżki drewnianej, następnie przełóż na stolnicę i wyrabiaj ok. 5 min., po czym dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i spirytus. Wyrabiaj ponownie do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.
Pozostaw do wyrośnięcia w misce na ok. godzinę, następnie ciasto odgazuj i podziel na równe porcje - powinno wyjść 10 szt. Uformuj kuleczki i pozostaw je do podrośnięcia na desce podsypanej mąką.
Kiedy pączki podwoją swoją objętość smaż je na rozgrzanej fryturze. Po usmażeniu odsącz na papierze kuchennym.
Przygotowanie konfitury
Pomarańcze wyfiletuj, a z pozostałości owoców wyciśnij sok. Cząstki owoców przełóż do rondelka, zasyp cukrem i gotuj. Wanilię rozetnij wzdłuż, wyjmij nasiona i dodaj do konfitury. Całość lekko odparuj i pozostaw do przestygnięcia. Usmażone pączki nadziewaj zimną konfiturą z rękawa cukierniczego. Na koniec posyp cukrem pudrem.