Pączki z konfiturą z pomarańczy Macieja Pisarka

Pączki z konfiturą z pomarańczy Macieja Pisarka.
Pączki… bez nich ciężko wyobrazić sobie Tłusty Czwartek. Przygotowanie idealnego pączka to zadanie o tyle trudne, że niemal każdy zna ten smak. Swoim przepisem na ten pyszny, nie tylko karnawałowy, przysmak podzielił się z nami Maciej Pisarek.

Receptura

Biga:

mąka extra do wypieków drożdżowych200 g
mleko150 g
drożdże2 g

Ciasto pączkowe:

biga350 g
mąka extra do wypieków drożdżowych350 g
mleko100 ml
żółtka4 szt.
drobny cukier50 g
cukier waniliowy10 g
świeże drożdże10 g
masło100 g
cynamonszczypta
sólszczypta
spirytusłyżka
do smażenia: frytura Maestro Sol

Konfitura pomarańczowa:

soczyste pomarańcze1 kg
drobny cukier żelujący200 g
wanilia1 laska

Technika wykonania

Pączek z konfiturą z pomarańczy – jak go zrobić?

Biga – przepis

Drożdże rozpuść w zimnym mleku i wymieszaj z mąką w misce. Lekko wyrób, uformuj kulę, przykryj i pozostawna 8 godzin w temp. pokojowej.

Przygotowanie pączków

Mąkę przesiej do dzieży robota kuchennego z nakładką do ciast drożdżowych lub do miski. Bigę odgazuj, pokrój na małe kawałki i dorzuć do mąki. Drożdże rozpuść w mleku i dodaj do mąki razem z cukrem, żółtkami i przyprawami.
W przypadku braku robota kuchennego, zarób ciasto w misce z pomocą łyżki drewnianej, następnie przełóż na stolnicę i wyrabiaj ok. 5 min., po czym dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i spirytus. Wyrabiaj ponownie do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.
Pozostaw do wyrośnięcia w misce na ok. godzinę, następnie ciasto odgazuj i podziel na równe porcje – powinno wyjść 10 szt. Uformuj kuleczki i pozostaw je do podrośnięcia na desce podsypanej mąką.
Kiedy pączki podwoją swoją objętość smaż je na rozgrzanej fryturze. Po usmażeniu odsącz na papierze kuchennym.

Przygotowanie konfitury

Pomarańcze wyfiletuj, a z pozostałości owoców wyciśnij sok. Cząstki owoców przełóż do rondelka, zasyp cukrem i gotuj. Wanilię rozetnij wzdłuż, wyjmij nasiona i dodaj do konfitury. Całość lekko odparuj i pozostaw do przestygnięcia. Usmażone pączki nadziewaj zimną konfiturą z rękawa cukierniczego. Na koniec posyp cukrem pudrem.

drożdżowekarnawałsmażone

Inne przepisy z tej kategorii

Baba wielkanocna zaparzana | Akademia Mistrza - Banner

Zaparzana baba wielkanocna

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka.

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegański makowiec

Wegański makowiec