Alternatywne wypieki. Biszkopt wegański bez glutenu

Alternatywne wypieki. Biszkopt wegański bez glutenu - Image

Bezglutenowe wypieki to nie tylko propozycja dla alergików i osób z celiakią, ale również dla dużej grupy klientów, którzy chcą po prostu wyeliminować z diety ten składnik. Podstawę biszkoptu stanowi mieszanka mąk bezglutenowych, prezentowanych w ramach naszego cyklu „Alternatywne wypieki”. Przed przystąpieniem do pieczenia zapraszamy do lektury materiałów o mąkach bazowych oraz kleistych i tłustych.

Tworząc produkt, który chcemy oznaczyć jako bezglutenowy (odpowiedni także dla alergika i osoby z celiakią), pamiętaj, by użyć certyfikowanych bezglutenowych składników, oznaczonych przekreślonym kłosem. Zadbaj też o osobne pomieszczenie, zarówno do przechowywania surowców jak i tworzenia samego wypieku. Produkty z natury bezglutenowe, jak owies czy kasza jaglana, mogą zostać zanieczyszczone glutenem podczas procesu produkcyjnego. Wybierając składniki z natury bezglutenowe, ale bez certyfikatu, finalnie otrzymasz produkt o obniżonej zawartości glutenu, a nie bezglutenowy.

A teraz do dzieła! Zdradzamy recepturę na bezglutenowy biszkopt wegański.

Receptura

Biszkopt wegański:

mąka gryczana185 g
mąka ryżowa185 g
mąka ziemniaczana75 g
kakao45 g
cukier drobny lub ksylitol150 g
proszek do pieczenia bezglutenowy30 g
soda oczyszczona10 g
olej rafinowany, np. rzepakowy lub słonecznikowy 50 g
ocet jabłkowy75 g
napój sojowy lub owsiany bezglutenowy550 g
przepis na formę zamkniętą – tortownica 24 cm.

Technika wykonania

Przepis na biszkopt bez glutenu

Biszkopt ten jest cięższy i niższy niż tradycyjny, ale z powodzeniem możesz użyć go do stworzenia również tortu. Unikalne smaki bezglutenowych mąk, w połączeniu z ponczem i kremem, zachwycą nawet glutenowego maniaka. Biszkopt czekoladowy najlepiej komponuje się z kremem malinowym, orzechowym lub mango. Pasuje do niego poncz wiśniowy, malinowy, pomarańczowy lub zakrapiany rumem.

Do miski przesiej wszystkie suche składniki. Dokładnie wymieszaj.
W oddzielnym naczyniu do napoju roślinnego dodaj ocet, odstaw na min. 1 minutę.
W misce połącz suche składniki z mokrymi wymieszaj, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180℃ przez ok. 35 minut, następnie dosusz przez 15 minut do suchości patyczka.

Jak upiec biszkopt idealny – Uwagi:

  • Ciasto wyrośnie na ok. 5 cm.
  • Po ostygnięciu przekrój je na 2 lub 3 blaty w zależności od potrzeby.
  • Do krojenia użyj specjalnego noża do biszkoptów lub długiego, cienkiego noża do chleba.
  • Ważne, aby był bardzo ostry.
  • Biszkopt przygotowany na białej mące ryżowej będzie lekko pękał z góry, jednak jest to warstwa, którą często odkrajasz, aby górę tortu obłożyć kremem.
  • Aby uzyskać gładką powierzchnię ciasta, najlepiej użyj mąki ryżowej pełnoziarnistej.
bezglutenowebiszkoptbiszkoptowo tłuszczowewegańskie

Inne przepisy z tej kategorii

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka.

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka