Alternatywne wypieki. Biszkopt wegański bez glutenu
Bezglutenowe wypieki to nie tylko propozycja dla alergików i osób z celiakią, ale również dla dużej grupy klientów, którzy chcą po prostu wyeliminować z diety ten składnik. Podstawę biszkoptu stanowi mieszanka mąk bezglutenowych, prezentowanych w ramach naszego cyklu „Alternatywne wypieki”. Przed przystąpieniem do pieczenia zapraszamy do lektury materiałów o mąkach bazowych oraz kleistych i tłustych.
Tworząc produkt, który chcemy oznaczyć jako bezglutenowy (odpowiedni także dla alergika i osoby z celiakią), pamiętaj, by użyć certyfikowanych bezglutenowych składników, oznaczonych przekreślonym kłosem. Zadbaj też o osobne pomieszczenie, zarówno do przechowywania surowców jak i tworzenia samego wypieku. Produkty z natury bezglutenowe, jak owies czy kasza jaglana, mogą zostać zanieczyszczone glutenem podczas procesu produkcyjnego. Wybierając składniki z natury bezglutenowe, ale bez certyfikatu, finalnie otrzymasz produkt o obniżonej zawartości glutenu, a nie bezglutenowy.
A teraz do dzieła! Zdradzamy recepturę na bezglutenowy biszkopt wegański.
Receptura
Biszkopt wegański:
- mąka gryczana185 g
- mąka ryżowa185 g
- mąka ziemniaczana75 g
- kakao45 g
- cukier drobny lub ksylitol150 g
- proszek do pieczenia bezglutenowy30 g
- soda oczyszczona10 g
- olej rafinowany, np. rzepakowy lub słonecznikowy zobacz50 g
- ocet jabłkowy75 g
- napój sojowy lub owsiany bezglutenowy550 g
- przepis na formę zamkniętą – tortownica 24 cm.
Technika wykonania
Przepis na biszkopt bez glutenu
Biszkopt ten jest cięższy i niższy niż tradycyjny, ale z powodzeniem możesz użyć go do stworzenia również tortu. Unikalne smaki bezglutenowych mąk, w połączeniu z ponczem i kremem, zachwycą nawet glutenowego maniaka. Biszkopt czekoladowy najlepiej komponuje się z kremem malinowym, orzechowym lub mango. Pasuje do niego poncz wiśniowy, malinowy, pomarańczowy lub zakrapiany rumem.
Do miski przesiej wszystkie suche składniki. Dokładnie wymieszaj.
W oddzielnym naczyniu do napoju roślinnego dodaj ocet, odstaw na min. 1 minutę.
W misce połącz suche składniki z mokrymi wymieszaj, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180℃ przez ok. 35 minut, następnie dosusz przez 15 minut do suchości patyczka.
Jak upiec biszkopt idealny - Uwagi:
Ciasto wyrośnie na ok. 5 cm.
Po ostygnięciu przekrój je na 2 lub 3 blaty w zależności od potrzeby.
Do krojenia użyj specjalnego noża do biszkoptów lub długiego, cienkiego noża do chleba.
Ważne, aby był bardzo ostry.
Biszkopt przygotowany na białej mące ryżowej będzie lekko pękał z góry, jednak jest to warstwa, którą często odkrajasz, aby górę tortu obłożyć kremem.
Aby uzyskać gładką powierzchnię ciasta, najlepiej użyj mąki ryżowej pełnoziarnistej.