Alternatywne wypieki. Wegańska tarta czekoladowo-wiśniowa

Alternatywne wypieki. Wegańska tarta czekoladowo-wiśniowa.
Czym zastąpić klasyczny biały cukier w słodkich wypiekach? Obecnie na rynku dostępnych jest wiele zamienników – od syropów, przez sypkie substytuty, po pulpy owocowe. Więcej inspiracji w tym temacie znajdziesz w naszym cyklu alternatywne wypieki, a poniżej prezentujemy przepis na wegańską tartę słodzoną syropem z agawy i ksylitolem.

Receptura

Spód do tarty:

mąka tortowa (możesz użyć również: mąki z samopszy lub orkiszowej)300 g
margaryna Maestra Cukiernicza MB (w temperaturze pokojowej) 110 g
ksylitol50 g
napój sojowy30 g
proszek do pieczenia7 g
sólszczypta
olej do wysmarowania blachy

Nadzienie do tarty:

wiśnie wydrążone (świeże lub rozmrożone)400 g
cukier kokosowy lub ksylitol2 łyżki
czekolada deserowa500 g
syrop z agawy60 ml
margaryna Maestra Cukiernicza MB 20 g
napój kokosowy lub sojowy200 ml
cynamon½ łyżeczki
pasta waniliowa¼ łyżeczki
sólszczypta

Technika wykonania

Spód do tarty

Spód formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy posmaruj olejem, następnie wyklej paskami przyciętego papieru do pieczenia.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko. Umieść wszystkie suche składniki w misce. Dodaj margarynę i napój sojowy. Zagnieć ciasto do momentu utworzenia jednolitej, gładkiej masy.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę, następnie ponakłuwaj widelcem i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Piecz przez 15-17 minut w temp. 200°C. Odstaw do ostudzenia.

Nadzienie do tarty

Rozmrożone lub świeże wiśnie smaż na suchej patelni na średnim ogniu. Dodaj cukier kokosowy i smaż do momentu odparowania soku. Pozostaw do ostudzenia.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, mleko kokosowe, margarynę, syrop z agawy. Kiedy składniki uzyskają płynną formę, dodaj sól, cynamon i pastę waniliową. Za pomocą rózgi połącz wszystkie składniki w jednolitą masę.

Wykończenie i dekoracja

Wiśnie ułóż na upieczonym spodzie (kilkanaście sztuk pozostaw do dekoracji). Na wiśnie wylej gorącą masę czekoladową. Pozostaw do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na 8 godzin.

Do dekoracji tarty możesz użyć smażonych wiśni oraz migdałów, płatków migdałowych pistacji, chipsów kokosowych czy suszonych płatków róży.

Efektownie wyglądają także kolorowe pudry, które możesz przygotować z kwaśnych kwiatów hibiskusa lub bardziej neutralnych w smaku pestek dyni lub pistacji.

tarty

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańska tarta śliwkowa.

Wegańska tarta śliwkowa

Wegańska tarta krucha z rabarbarem i truskawkami

Wegańska tarta krucha z rabarbarem i truskawkami

Tort advokatowy: przepis od Akademii Mistrza

Tort advokatowy: przepis od Akademii Mistrza

Tarta z łososiem Selecta - Banner

Tarta z łososiem Selecta