Spód do tarty
Spód formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy posmaruj olejem, następnie wyklej paskami przyciętego papieru do pieczenia.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko. Umieść wszystkie suche składniki w misce. Dodaj margarynę i napój sojowy. Zagnieć ciasto do momentu utworzenia jednolitej, gładkiej masy.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę, następnie ponakłuwaj widelcem i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Piecz przez 15-17 minut w temp. 200°C. Odstaw do ostudzenia.
Nadzienie do tarty
Rozmrożone lub świeże wiśnie smaż na suchej patelni na średnim ogniu. Dodaj cukier kokosowy i smaż do momentu odparowania soku. Pozostaw do ostudzenia.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, mleko kokosowe, margarynę, syrop z agawy. Kiedy składniki uzyskają płynną formę, dodaj sól, cynamon i pastę waniliową. Za pomocą rózgi połącz wszystkie składniki w jednolitą masę.
Wykończenie i dekoracja
Wiśnie ułóż na upieczonym spodzie (kilkanaście sztuk pozostaw do dekoracji). Na wiśnie wylej gorącą masę czekoladową. Pozostaw do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na 8 godzin.
Do dekoracji tarty możesz użyć smażonych wiśni oraz migdałów, płatków migdałowych pistacji, chipsów kokosowych czy suszonych płatków róży.
Efektownie wyglądają także kolorowe pudry, które możesz przygotować z kwaśnych kwiatów hibiskusa lub bardziej neutralnych w smaku pestek dyni lub pistacji.