Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Alternatywne wypieki. Wegańska tarta czekoladowo-wiśniowa

Alternatywne wypieki. Wegańska tarta czekoladowo-wiśniowa - Banner

Czym zastąpić klasyczny biały cukier w słodkich wypiekach? Obecnie na rynku dostępnych jest wiele zamienników – od syropów, przez sypkie substytuty, po pulpy owocowe. Więcej inspiracji w tym temacie znajdziesz w naszym cyklu alternatywne wypieki, a poniżej prezentujemy przepis na wegańską tartę słodzoną syropem z agawy i ksylitolem.

Receptura

Spód do tarty:

Nadzienie do tarty:

  • wiśnie wydrążone (świeże lub rozmrożone)400 g
  • cukier kokosowy lub ksylitol 2 łyżki
  • czekolada deserowa500 g
  • syrop z agawy60 ml
  • margaryna Maestra Cukiernicza MB  zobacz20 g
  • napój kokosowy lub sojowy200 ml
  • cynamon½ łyżeczki
  • pasta waniliowa¼ łyżeczki
  • sólszczypta

Technika wykonania

Spód do tarty

Spód formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy posmaruj olejem, następnie wyklej paskami przyciętego papieru do pieczenia.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko. Umieść wszystkie suche składniki w misce. Dodaj margarynę i napój sojowy. Zagnieć ciasto do momentu utworzenia jednolitej, gładkiej masy.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę, następnie ponakłuwaj widelcem i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Piecz przez 15-17 minut w temp. 200°C. Odstaw do ostudzenia.

Nadzienie do tarty

Rozmrożone lub świeże wiśnie smaż na suchej patelni na średnim ogniu. Dodaj cukier kokosowy i smaż do momentu odparowania soku. Pozostaw do ostudzenia.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, mleko kokosowe, margarynę, syrop z agawy. Kiedy składniki uzyskają płynną formę, dodaj sól, cynamon i pastę waniliową. Za pomocą rózgi połącz wszystkie składniki w jednolitą masę.

Wykończenie i dekoracja

Wiśnie ułóż na upieczonym spodzie (kilkanaście sztuk pozostaw do dekoracji). Na wiśnie wylej gorącą masę czekoladową. Pozostaw do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na 8 godzin.

Do dekoracji tarty możesz użyć smażonych wiśni oraz migdałów, płatków migdałowych pistacji, chipsów kokosowych czy suszonych płatków róży.

Efektownie wyglądają także kolorowe pudry, które możesz przygotować z kwaśnych kwiatów hibiskusa lub bardziej neutralnych w smaku pestek dyni lub pistacji.

tarty

Inne przepisy z tej kategorii

Sprawdź nasze produkty