Alternatywne wypieki. Wegańska tarta czekoladowo-wiśniowa
Czym zastąpić klasyczny biały cukier w słodkich wypiekach? Obecnie na rynku dostępnych jest wiele zamienników – od syropów, przez sypkie substytuty, po pulpy owocowe. Więcej inspiracji w tym temacie znajdziesz w naszym cyklu alternatywne wypieki, a poniżej prezentujemy przepis na wegańską tartę słodzoną syropem z agawy i ksylitolem.
Receptura
Spód do tarty:
- mąka tortowa (możesz użyć również: mąki z samopszy lub orkiszowej)300 g
- margaryna Maestra Cukiernicza MB (w temperaturze pokojowej) zobacz110 g
- ksylitol 50 g
- napój sojowy30 g
- proszek do pieczenia7 g
- sólszczypta
- olej do wysmarowania blachy
Nadzienie do tarty:
- wiśnie wydrążone (świeże lub rozmrożone)400 g
- cukier kokosowy lub ksylitol 2 łyżki
- czekolada deserowa500 g
- syrop z agawy60 ml
- margaryna Maestra Cukiernicza MB zobacz20 g
- napój kokosowy lub sojowy200 ml
- cynamon½ łyżeczki
- pasta waniliowa¼ łyżeczki
- sólszczypta
Technika wykonania
Spód do tarty
Spód formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy posmaruj olejem, następnie wyklej paskami przyciętego papieru do pieczenia.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko. Umieść wszystkie suche składniki w misce. Dodaj margarynę i napój sojowy. Zagnieć ciasto do momentu utworzenia jednolitej, gładkiej masy.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę, następnie ponakłuwaj widelcem i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Piecz przez 15-17 minut w temp. 200°C. Odstaw do ostudzenia.
Nadzienie do tarty
Rozmrożone lub świeże wiśnie smaż na suchej patelni na średnim ogniu. Dodaj cukier kokosowy i smaż do momentu odparowania soku. Pozostaw do ostudzenia.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, mleko kokosowe, margarynę, syrop z agawy. Kiedy składniki uzyskają płynną formę, dodaj sól, cynamon i pastę waniliową. Za pomocą rózgi połącz wszystkie składniki w jednolitą masę.
Wykończenie i dekoracja
Wiśnie ułóż na upieczonym spodzie (kilkanaście sztuk pozostaw do dekoracji). Na wiśnie wylej gorącą masę czekoladową. Pozostaw do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na 8 godzin.
Do dekoracji tarty możesz użyć smażonych wiśni oraz migdałów, płatków migdałowych pistacji, chipsów kokosowych czy suszonych płatków róży.
Efektownie wyglądają także kolorowe pudry, które możesz przygotować z kwaśnych kwiatów hibiskusa lub bardziej neutralnych w smaku pestek dyni lub pistacji.