Babka makówka (makowa)
Pyszna, aromatyczna, łatwa w przygotowaniu, a do tego… z krótką etykietą. Dzięki zastosowaniu margaryny Selecta 80 % MB , pełna lista składników gotowego ciasta, zawiera tylko 7 składników!
Babka makowa według przepisu Mistrza Świata w Cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego, to idealny wypiek na urozmaicenie jesiennej i zimowej oferty cukierni.!
Receptura
Babka makówka:
- margaryna Selecta 80% MB zobacz300 g
- cukier kryształ300 g
- jaja300 g
- mąka pszenna300 g
- niebieski mak250 g
Technika wykonania
Utrzyj margarynę z cukrem. Dodaj jaja, a następnie mąkę. Połącz 2/3 masy z makiem.
Formę na babkę posmaruj tłuszczem. Wlej masę wymieszaną z makiem i przykryj pozostałą część masy. Piecz w temp. 180°C przez 50 - 60 minut.
Babkę wykończ pomadą.
biszkoptowo tłuszczoweBoże Narodzenie