Babka makówka (makowa)

Babka makówka (makowa)
Pyszna, aromatyczna, łatwa w przygotowaniu, a do tego… z krótką etykietą. Dzięki zastosowaniu margaryny Selecta 80 % MB , pełna lista składników gotowego ciasta, zawiera tylko 7 składników! Babka makowa według przepisu Mistrza Świata w Cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego, to idealny wypiek na urozmaicenie jesiennej i zimowej oferty cukierni!

Receptura

Babka makówka:

margaryna Selecta 80% MB 300 g
cukier kryształ300 g
jaja300 g
mąka pszenna300 g
niebieski mak250 g

Technika wykonania

Utrzyj margarynę z cukrem. Dodaj jaja, a następnie mąkę. Połącz 2/3 masy z makiem.
Formę na babkę posmaruj tłuszczem. Wlej masę wymieszaną z makiem i przykryj pozostałą część masy. Piecz w temp. 180°C przez 50 – 60 minut.
Babkę wykończ pomadą.

biszkoptowo tłuszczoweBoże Narodzenie

Inne przepisy z tej kategorii

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie batoniki piernikowe

Wegański makowiec

Wegański makowiec