Babka marmurkowa na oleju
Babka z olejem? Oczywiście! Maestro Świeżość to wyjątkowy olej do wypieków, który pozwala zwiększyć objętość ciasta nawet o 10%pomaga rozproszyć obecne w cieście dodatki i świetnie spaja poszczególne składniki. Najważniejsze jednak, że dzięki niemu ciasto znacznie wolniej traci wodę, przez co zachowuje wilgotność i świeżość przez dłuższy czas.
Receptura
Babka marmurkowa:
- Olej Maestro świeżość zobacz210 g
- jaja 400 g
- mąka pszenna300 g
- cukier kryształ 350 g
- proszek do pieczenia 10 g
- kakao 20 g
Technika wykonania
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę – pod koniec ubijania dodaj cukier i ubijaj dalej. Do sztywnej piany dodaj żółtka, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. 2/3 ciasta przełóż do foremki na keks. Do pozostałego białego ciasta dodaj kako, delikatnie wymieszaj. Przełóż do białego ciasta w foremce. Przed pieczeniem natnij wzdłuż ciasto ostrym nożem namoczonym w oleju. Piecz w temp. 180°C przez 45 - 50 min.