Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Beza orzechowa z kremem daktylowym i konfiturą z owoców leśnych

Beza orzechowa z kremem daktylowym i konfiturą z owoców leśnych

Dacquoise to jeden z kultowych deserów pochodzących z Francji. Ten tort bezowy z daktylami, orzechami włoskimi i kremem na bazie sera mascarpone oraz bitej śmietany jest nieustannym faworytem wielu konsumentów. Poznaj naszą propozycję tortu inspirowanego klasycznym Dacquoise z dodatkiem orzeźwiającej konfitury z owoców leśnych.

Receptura

Beza orzechowa:

  • białko 200 g
  • cukier kryształ 300 g
  • mąka ziemniaczana 30 g
  • orzechy włoskie (drobno posiekane) 200 g

Krem daktylowy:

  • śmietana kremówka 36%700 g
  • serek mascarpone 300 g
  • żelatyna14 g
  • zimna woda 28 g
  • cukier puder 80 g
  • pasta daktylowa (szczegóły w technice wykonania)

Konfitura z owoców leśnych:

  • owoce leśne mrożone 200 g
  • cukier kryształ 30 g

Technika wykonania

Beza orzechowa

Białko o temperaturze pokojowej przelej do miksera i ubijaj na wstępie na średnich obrotach, dosypując cukier. Gdy masa zacznie bieleć, włącz szybkie obroty i ubij ją na sztywną pianę.

Do ubitego białka dodaj mąkę ziemniaczaną i drobno posiekane orzechy, całość delikatnie wymieszaj.

Z masy na papierze silikonowym formuj pożądane kształty.

Odpiekaj przez 1 godz. w 140℃. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw w nim bezę do wysuszenia.

Krem daktylowy

Użyj gotowej pasty daktylowej - dozowanie według informacji od producenta (np. pasta daktylowa firmy Fugar - około 100 g na 1000 g masy) lub do smaku pasty własnej produkcji.

Pasta daktylowa własnej produkcji

Daktyle suszone, wydrylowane umieść w słoiku, zalej ciepłą wodą tak, aby przykryła daktyle. Odstaw najlepiej na 12 godzin. Odlej wodę z daktyli (nie wylewaj jej) i umieść je w blenderze. Blenduj daktyle dolewając stopniowo wodę z moczenia do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Pastę przełóż do pojemnika, szczelnie go zakręć i przechowuj w warunkach chłodniczych.

Żelatynę namocz w zimnej wodzie.

Do kociołka miksera wlej śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone, cukier puder i pastę daktylową. Ubijaj na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników. Następnie zwiększ obroty do średnich i ubijaj do momentu uzyskania puszystego kremu. W między czasie rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej lub mikrofali. Na koniec ubijania zwiększ obroty do maksimum i wlej rozpuszczoną żelatynę. Całość szybko i dokładnie wymieszaj. Krem przełóż do worka cukierniczego z końcówką.

Konfitura z owoców leśnych

Na patelnię wsyp owoce leśne, dodaj cukier kryształ – chwilę podsmaż do zredukowania wody oraz uzyskania odpowiedniej konsystencji. Tak otrzymaną konfiturę ostudź.

Składanie bezy orzechowej

Na blat z bezy orzechowej, za pomocą worka cukierniczego, nałóż delikatnie krem daktylowy, a następnie konfiturę z owoców leśnych. Ponownie nałóż krem tak, aby przykryć konfiturę (nie może dotykać bezy). Przykryj drugim blatem z bezy orzechowej. Całość udekoruj daktylami i orzechami.

bezy

Inne przepisy z tej kategorii