Biszkopt z Olejem z Esencją Masła

Biszkopt z Olejem z Esencją Masła - Banner
Mistrzyni cukiernictwa, zdobywczyni tytułu branżowej osobowości roku 2019 na targach Expo Sweet i właścicielka pracowni Jula Smakula – Ewa Drzewicka zdradza swój przepis na fantastyczny, wilgotny i pachnący masłem biszkopt czekoladowy (tłuszczowy).

Receptura

Biszkopt::

jaja7 szt
mąka pszenna240 g
kakao50 g
kawa mielona2 łyżeczki
proszek do pieczenia4 łyżeczki
cukier300 g
Olej z Esencją Masła 140 ml
woda140 ml

Technika wykonania

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie, mieszając na najniższych obrotach maszyny, dodaj żółtka.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao oraz kawą.
Połącz też wodę z Olejem z Esencją Masła.
Do masy jajecznej naprzemiennie, niedużymi porcjami, dodawaj mieszankę suchą i płyn. Mieszaj dość długo, na najniższych obrotach, aby ciasto nie opadło.
Piecz w temperaturze 160°C, przez około 50 min.

biszkoptbiszkoptowo tłuszczowemonoporcjetorty

Inne przepisy z tej kategorii

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Tort "Dla mamy"

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową

Tort włoski

Tort włoski