Przepis na biszkopt orzechowy
Oddziel białka od żółtek, mąkę wymieszaj z drobno posiekanymi orzechami. Białka ubij na sztywną masę, dodając w 2 częściach cukier kryształ. Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj, a następnie połącz z mąką i orzechami. Rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem i odpiecz przez 8 min w temperaturze 220°C.
Jak zrobić krem Russel?
Margarynę ubij na puszystą gładką masę. Żółtka z cukrem ubij na parze. Czekoladę rozpuść. Żółtka z cukrem schłodź do temperatury około 50°C, dodaj rozpuszczoną białą czekoladę, połącz na jednolitą masę. Do ubitej margaryny dodaj masę z żółtek, cukier i czekoladę schłodzoną do temperatury 30°C, a następnie dokładnie wymieszaj na wolnych obrotach. Na koniec również na wolnych obrotach dodawaj spirytus.
Jak zrobić krem orzechowy?
Połącz składniki, w końcowej fazie dodaj alkohol.
Nakropka
Cukier i wodę zagotuj. Ostudź i wymieszaj z orzechówką.
Składanie tortu krok po kroku
Biszkopt orzechowy skrop i posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki. Nałóż krem i przełóż drugim biszkoptem (tort układaj z czterech warstw biszkoptu, za każdym razem nakrapiając biszkopt i przekładając go konfiturą i kremem). Wykończ tort rozpuszczonym kremem Russel z pastą orzechową. Udekoruj czekoladą i orzechami.