Bożonarodzeniowy tort orzechowy
Boże Narodzenie to czas, kiedy dzielimy się tym, co najlepsze. Warto więc dobrze przemyśleć jakim wyjątkowym wypiekiem uraczysz bywalców Twojej cukierni, żeby na długo zapamiętali smak słodkich świąt. My, tym razem, proponujemy tort orzechowy.
Receptura
Biszkopt orzechowy:
- jaja350 g
- cukier kryształ 215 g
- mąka pszenna 100 g
- orzechy włoskie (drobne) 100 g
Krem russel na bazie czekolady:
- margaryna Maestra Kremowa White zobacz500 g
- czekolada biała 125 g
- żółtka 65 g
- cukier kryształ 65 g
- spirytus 30 g
Krem orzechowy:
- krem Russel 500 g
- orzechy włoskie (drobne) 150 g
- pasta orzechowa 30 g
- kakao 15 g
- wódka orzechowa 40 g
Nakropka:
- cukier kryształ 75 g
- woda 150 g
- wódka orzechowa 30 g
- konfitura z czarnej porzeczki 100 g
Technika wykonania
Przepis na biszkopt orzechowy
Oddziel białka od żółtek, mąkę wymieszaj z drobno posiekanymi orzechami. Białka ubij na sztywną masę, dodając w 2 częściach cukier kryształ. Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj, a następnie połącz z mąką i orzechami. Rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem i odpiecz przez 8 min w temperaturze 220°C.
Jak zrobić krem Russel?
Margarynę ubij na puszystą gładką masę. Żółtka z cukrem ubij na parze. Czekoladę rozpuść. Żółtka z cukrem schłodź do temperatury około 50°C, dodaj rozpuszczoną białą czekoladę, połącz na jednolitą masę. Do ubitej margaryny dodaj masę z żółtek, cukier i czekoladę schłodzoną do temperatury 30°C, a następnie dokładnie wymieszaj na wolnych obrotach. Na koniec również na wolnych obrotach dodawaj spirytus.
Jak zrobić krem orzechowy?
Połącz składniki, w końcowej fazie dodaj alkohol.
Nakropka
Cukier i wodę zagotuj. Ostudź i wymieszaj z orzechówką.
Składanie tortu krok po kroku
Biszkopt orzechowy skrop i posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki. Nałóż krem i przełóż drugim biszkoptem (tort układaj z czterech warstw biszkoptu, za każdym razem nakrapiając biszkopt i przekładając go konfiturą i kremem). Wykończ tort rozpuszczonym kremem Russel z pastą orzechową. Udekoruj czekoladą i orzechami.