Przepis na ciasto gruszkowe
Zmiksuj kandyzowane gruszki na jednolitą masę, dodaj grappę, wymieszaj na jednolitą gładką masę.
Ubij jajka, śmietanę, cukier i sól. Dodawaj stopniowo mąkę przesianą uprzednio z proszkiem do pieczenia i ubijaj aż do uzyskania gładkiej i pozbawionej grudek masy. Dodaj gruszki kandyzowane, wymieszaj. Na koniec dodaj płynny tłuszcz.
Wylej ciasto biszkoptowe na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj łamaną szpatułką. Piecz w piecu rozgrzanym do 180°C przez około 6 min., aż do uzyskania złocistego ciasta biszkoptowego.
Wyciągnij z pieca i nasącz obficie nakropką waniliową.
Po wystudzeniu wycinaj krążki o średnicy 7 cm.
Jak wykonać nakropkę waniliową?
Zagotuj wodę z cukrem i laskami wanilii. Schłodź do temperatury otoczenia.
Jak zrobić ganache sernikowy?
Rozpuść białą czekoladę w temperaturze 35°C. Dodaj w 2 – 3 porcjach śmietanę zagotowaną z cukrem inwertowanym i glukozą, ubijaj za pomocą blendera ręcznego z długą końcówką, schłodź.
Do serka Philadelphia dodaj sok z cytryny i zimną śmietanę 170g mieszając wszystko za pomocą trzepaczki tak, aby uzyskać jednolitą i pozbawioną grudek masę.
Schłodzony do temperatury otoczenia ganache ubij na gładko za pomocą blendera ręcznego z długą końcówką, przykryj szczelnie folią i zostaw na noc w lodówce.
Jak przygotować polewę z czekolady mlecznej z pralinowanymi orzechami?
Rozpuść osobno czekoladę mleczną i masło kakaowe, połącz je, dodaj kruszonkę z orzechów, wymieszaj.
Wykonanie orzechów pralinowanych
Doprowadź do wrzenia wodę z cukrem. We wrzącym syropie zanurz orzechy cienko pokrojone nożem. Ułóż je równo na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż do uzyskania kompletnej karmelizacji.
Wyciągnij z piekarnika i ostudź w temperaturze pokojowej.
Składanie sernika Cake Alle Pere – krok po kroku
Za pomocą worka cukierniczego uformuj warstwę ganache na krążku z ciasta biszkoptowego i wyrównaj łamaną szpatułką. Na górze połóż kolejny krążek z ciasta biszkoptowego, dociśnij równo tak, aby dobrze przylegał do warstwy ganache. Powtórz czynność formując kolejną warstwę ganache i odstaw do stężenia. Upłynnij polewę, zanurz w niej biszkoptowe krążki pomagając sobie wykałaczką.
Przygotuj suszone gruszki krojąc je na cienkie kawałki za pomocą krajalnicy, ułóż równo w formie wyłożonej papierem do pieczenia, obsyp obficie cukrem pudrem i włóż do piekarnika nagrzanego do 100°C, aż do ich całkowitego wysuszenia.
Do dekoracji przełóż pozostały ganache do rękawa cukierniczego z wąską końcówką Saint’Honoré i stwórz motyw w kształcie serca na powierzchni. Dodaj odrobinę kruszonki z orzechów i suszonej gruszki.