Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Chałka

Chałka.

Receptura

Ciasto na chałkę:

  • mąka pszenna typ 5502000 g
  • mleko lub woda1000 g
  • Beleaf PlantBetter zobacz250 g
  • cukier kryształ250 g
  • całe jajko200 g
  • cukier100 g
  • drożdże140 g
  • sól10 g

Technika wykonania

Jak przygotować puszystą chałkę?

Najpierw ugniataj ciasto powoli przez około 2 minuty, a następnie nieco szybciej przez kolejne 6 minut. Odstaw ciasto do odpoczynku na około 15 minut.

Po tym czasie uformuj z ciasta chałkę i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj ją mlekiem z jajkiem.

Piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut.

pieczywodrożdżowe

Inne przepisy z tej kategorii