Chałka

Chałka.

Receptura

Ciasto na chałkę:

mąka pszenna typ 5502000 g
mleko lub woda1000 g
Beleaf PlantBetter 250 g
cukier kryształ250 g
całe jajko200 g
cukier100 g
drożdże140 g
sól10 g

Technika wykonania

Jak przygotować puszystą chałkę?

Najpierw ugniataj ciasto powoli przez około 2 minuty, a następnie nieco szybciej przez kolejne 6 minut. Odstaw ciasto do odpoczynku na około 15 minut.

Po tym czasie uformuj z ciasta chałkę i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj ją mlekiem z jajkiem.

Piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut.

drożdżowepieczywo

Inne przepisy z tej kategorii

Baba wielkanocna zaparzana | Akademia Mistrza - Banner

Zaparzana baba wielkanocna

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegański makowiec

Wegański makowiec

Wegańska drożdżówka z kruszonką cynamonową i migdałami

Wegańska drożdżówka z kruszonką cynamonową i migdałami