Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Chleb wieloziarnisty bez mąki

Chleb wieloziarnisty bez mąki - Image

Chleb wieloziarnisty to ciekawa alternatywa dla klasycznego pieczywa i słodkich wypieków. Dzięki różnym ziarnom jest on bogatym źródłem błonnika oraz kwasów omega-3, dlatego wspomaga nasz układ pokarmowy. Możemy wykonać go w wersji na słono, jak również na słodko zatapiając go w czekoladzie i posypując dodatkami takimi jak posiekane orzechy. Poznaj nasz przepis!
Na dole receptury znajdziesz również tutorial obrazujący wykonanie tego chleba krok po kroku.

Receptura

Chleb wieloziarnisty:

  • płatki owsiane 160 g
  • babka jajowata30 g
  • słonecznik150 g
  • bakalie60 g
  • nasiona chia15 g
  • siemię lniane20 g
  • sól3 g
  • miód20 g
  • Olej z Esencją Masła zobacz20 g
  • dynia60 g
  • otręby owsiane15 g
  • woda370 g

Technika wykonania

Pieczenie chleba wieloziarnistego

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę odłóż na około 2-3 godziny. Następnie przełóż masę do foremek, waga kęsów około 80-350g.
Wypiek prowadź w temperaturze 180℃ przez około 30-50 minut. Czas wypieku jest uzależniony od wielkości chlebków.

pieczywowytrawnewegańskie

Inne przepisy z tej kategorii