Chleb wieloziarnisty bez mąki

Chleb wieloziarnisty bez mąki
Chleb wieloziarnisty to ciekawa alternatywa dla klasycznego pieczywa i słodkich wypieków. Dzięki różnym ziarnom jest on bogatym źródłem błonnika oraz kwasów omega-3, dlatego wspomaga nasz układ pokarmowy. Możemy wykonać go w wersji na słono, jak również na słodko zatapiając go w czekoladzie i posypując dodatkami takimi jak posiekane orzechy. Poznaj nasz przepis! Na dole receptury znajdziesz również tutorial obrazujący wykonanie tego chleba krok po kroku.

Receptura

Chleb wieloziarnisty:

płatki owsiane160 g
babka jajowata30 g
słonecznik150 g
bakalie60 g
nasiona chia15 g
siemię lniane20 g
sól3 g
miód20 g
Olej z Esencją Masła 20 g
dynia60 g
otręby owsiane15 g
woda370 g

Technika wykonania

Pieczenie chleba wieloziarnistego

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę odłóż na około 2-3 godziny. Następnie przełóż masę do foremek, waga kęsów około 80-350g.
Wypiek prowadź w temperaturze 180℃ przez około 30-50 minut. Czas wypieku jest uzależniony od wielkości chlebków.

pieczywowytrawne

Inne przepisy z tej kategorii

Tarta z łososiem Selecta - Banner

Tarta z łososiem Selecta

Regionalne inspiracje

Regionalne inspiracje – obwarzanki

Cebularz.

Regionalne inspiracje – cebularz lubelski

Wytrawna tarta z Lotaryngii.

Quiche Lorraine – Wytrawna tarta z Lotaryngii