Ciastko Mille-feuille

Ciastko Mille-feuille.

Receptura

Ciasto francuskie:

mąka1 kg
woda0,6 kg
sól1 łyżeczka
ocet lub inny kwas1 łyżka
margaryna Maestra Puff Pastry MB 1 kg

I wersja – Krem waniliowy na serku mascarpone:

Prima Kreemi White SG 1000 g
serek mascarpone300 g
pasta waniliowa130 g
rum30 g
biała czekolada100 g

II wersja – Krem waniliowy wegański::

Prima Kreemi White SG 1000 g
pasta waniliowa100 g
rum30 g
biała czekolada wegańska100 g

Technika wykonania

Jak zrobić ciastko Mille-feuille?

Ciasto francuskie

Do dzieży przełóż przesianą mąkę, sól, ocet i dolej 95% wody – zamieszaj na jednolite ciasto. Pozostałą częścią wody reguluj gęstość ciasta.

Ciasto podstawowe rozwałkuj w formę kwadratu. Na środek połóż margarynę Maestra Puff Pastry MB, załóż brzegi, szczelnie okrywając margarynę. Rozwałkuj na prostokąt na grubość około 8 mm. Złóż na trzy. Obróć o 90°. Rozwałkuj na prostokąt grubości około 8 mm. Złóż na cztery. Schłodź przez około 30 minut w temp. 5°C.

Po schłodzeniu ciasto ponownie rozwałkuj i złóż na 3. Obróć o 90°. Rozwałkuj i złóż na 4. Schłodź. Rozwałkuj do grubości 3mm. Wytnij prostokąty 40/60cm przełóż na blachę. Za pomocą widelca ponakłuwaj dokładnie i gęsto ciasto (zapobiegnie to nadmiernemu wzrostowi). Odpiecz w temp. 220–230℃ na złoty kolor. Ostudź.

I wersja – Krem waniliowy na serku mascarpone

Krem cukierniczy Prima Kreemi White SG i serek mascarpone przełóż do dzieży. Za pomocą rózgi ubij na puszystą masę. Dodaj pastę waniliową i spirytus. Połączyć na jednolitą masę. Na koniec dodaj upłynnioną czekoladę i wmieszaj w krem.

II wersja – Krem waniliowy wegański

Krem cukierniczy Prima Kreemi White SG przełóż do dzieży. Za pomocą rózgi ubij na puszystą masę. Dodaj pastę waniliową i spirytus. Połącz na jednolitą masę. Na koniec dodaj upłynnioną czekoladę i wmieszaj w krem.

Składanie ciastka

Z ciasta francuskiego wycinaj kwadraty (kształt jest dowolny). Krem przełóż do worka cukierniczego z końcówką. Na ciasto francuskie wyciskaj krem waniliowy i przekładaj go owocami. Ponownie nałóż krem i przykryj ciastem francuskim. Powtórz czynność z kremem i owocami. Przykryj kolejnym ciastem francuskim. Górę udekoruj cukrem pudrem, kremem waniliowym i owocami.

kremylistkujące

Inne przepisy z tej kategorii

Waniliowe mini eklerki.

Waniliowe mini eklerki

Tort "Dla mamy"

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową

Tort włoski

Tort włoski