Ciastko Mille-feuille
Receptura
Ciasto francuskie:
- mąka1 kg
- woda0,6 kg
- sól1 łyżeczka
- ocet lub inny kwas1 łyżka
- margaryna Maestra Puff Pastry MB zobacz1 kg
I wersja – Krem waniliowy na serku mascarpone:
- Prima Kreemi White SG zobacz1000 g
- serek mascarpone300 g
- pasta waniliowa130 g
- rum30 g
- biała czekolada100 g
II wersja – Krem waniliowy wegański:
- Prima Kreemi White SG zobacz1000 g
- pasta waniliowa100 g
- rum30 g
- biała czekolada wegańska100 g
Technika wykonania
Jak zrobić ciastko Mille-feuille?
Ciasto francuskie
Do dzieży przełóż przesianą mąkę, sól, ocet i dolej 95% wody – zamieszaj na jednolite ciasto. Pozostałą częścią wody reguluj gęstość ciasta.
Ciasto podstawowe rozwałkuj w formę kwadratu. Na środek połóż margarynę Maestra Puff Pastry MB, załóż brzegi, szczelnie okrywając margarynę. Rozwałkuj na prostokąt na grubość około 8 mm. Złóż na trzy. Obróć o 90°. Rozwałkuj na prostokąt grubości około 8 mm. Złóż na cztery. Schłodź przez około 30 minut w temp. 5°C.
Po schłodzeniu ciasto ponownie rozwałkuj i złóż na 3. Obróć o 90°. Rozwałkuj i złóż na 4. Schłodź. Rozwałkuj do grubości 3mm. Wytnij prostokąty 40/60cm przełóż na blachę. Za pomocą widelca ponakłuwaj dokładnie i gęsto ciasto (zapobiegnie to nadmiernemu wzrostowi). Odpiecz w temp. 220–230℃ na złoty kolor. Ostudź.
I wersja – Krem waniliowy na serku mascarpone
Krem cukierniczy Prima Kreemi White SG i serek mascarpone przełóż do dzieży. Za pomocą rózgi ubij na puszystą masę. Dodaj pastę waniliową i spirytus. Połączyć na jednolitą masę. Na koniec dodaj upłynnioną czekoladę i wmieszaj w krem.
II wersja – Krem waniliowy wegański
Krem cukierniczy Prima Kreemi White SG przełóż do dzieży. Za pomocą rózgi ubij na puszystą masę. Dodaj pastę waniliową i spirytus. Połącz na jednolitą masę. Na koniec dodaj upłynnioną czekoladę i wmieszaj w krem.
Składanie ciastka
Z ciasta francuskiego wycinaj kwadraty (kształt jest dowolny). Krem przełóż do worka cukierniczego z końcówką. Na ciasto francuskie wyciskaj krem waniliowy i przekładaj go owocami. Ponownie nałóż krem i przykryj ciastem francuskim. Powtórz czynność z kremem i owocami. Przykryj kolejnym ciastem francuskim. Górę udekoruj cukrem pudrem, kremem waniliowym i owocami.